ORUÇ YEMENİN HÜKMÜ *** ORUÇ FİDYESİ HAKKINDA
Perşembe, 10 Nisan 2014 00:00

ORUÇ YEMENİN HÜKMÜ

Saygıdeğer hocam, babam Ramazan ayının birinci günü oruç tutarsak eğer hepsini tutmak zorundayız (yoksa günahı daha büyük olur veya keffaret gerektirir) diyerek bana ilk gün oruç tutmasaydın keşke, dedi. Böyle bir kural var mıdır?

İkinci olarak yine babam bir sonraki gün hava çok sıcak olacaksa eğer dayanamam diyerek oruca hiç başlamıyor. Bu doğru mudur? Oruca başlayıp dayanırsa tutması ama sıcaktan dayanamaz hale gelirse eğer orucu bırakması en baştan orucu bırakmasından daha iyi olmaz mı? Teşekkür ederim...

Cevap: Babanızın verdiği hüküm bir kitaba dayanmaz, söylentiden ibarettir. Oruç farz ibadetlerden biridir. Tutma gücünde olanların oruç tutması farzdır. İster baştan tutsun ister tutmasın, özürsüz olarak orucu yemek büyük günahtır. Ama başladığı orucu, hastalık veya yola çıkmak dolayısıyla yiyen kimse, Ramazandan sonra yediği oruç yerine oruç tutar. Başlayıp da sıcak veya dayanamam diyerek orucu yemek ise daha büyük günahtır. Elbette oruçta insan susayacak, acıkacak. Orucun hikmeti odur zaten. Susamak, acıkmak suretiyle nefsi eğitmek, emre itaate alıştırmak, aç ve susuzların halini düşündürmek. Her ne suretle olursa olsun başladığı orucu yiyen kimse, sonradan onun yerine oruç tutar. Ama bile bile, mazeretsiz olarak oruç tutmayan çok büyük günah işlemektedir. Hatta bu, küfre eş bir günahtır. Onun keffareti yoktur. Eğer sonradan aklı başına gelir de tutmaya karar verirse, önce yaptıkları için tevbe edip Allah'tan af dilemelidir. O kimseye ne keffaret, ne de kaza gerekir. O kimse eylemli dinden çıkmış sayılır. Tekrar oruca başlamakla yeniden eylemli İslâma geçmiş olur. Yeni Müslüman olan insan, daha önce yapmadıklarından sorumlu olmaz.


 

ORUÇ FİDYESİ HAKKINDA

Hocam, annem 2012 yılında şeker hastalığı nedeni ile oruç tutamadı. Bundan dolayı dini sorumluluğumuz nedir?. Teşekkür ederim...

Cevap: Hastalık, geçici, sonradan iyi olacak durumda ise hasta, iyileştiği zaman daha önce tutamadığı orucu kaza eder. Ama hastalığı müzmin (kronik) durumda ise o zaman o kimseye oruç farz değildir. Ama her gün için bir fakire fidye (10 tl) verilse iyi olur. Aslında fidye hiç oruç tutamayacak durumda olanlar için değil, oruç tutmakta zorlananlar, oruca güç dayananlar için getirilmiş bir seçenektir.