TATTOO (DÖVME) GÜNAH MI? *** DENİZ ÜRÜNLERİ HARAM MI?
Pazar, 23 Mart 2014 00:00

TATTOO (DÖVME) GÜNAH MI? +++ DENİZ ÜRÜNLERİ HARAM MI?

Hocam iyi günler, ben yurtdışında yaşayan bir Müslüman bayanım. Birçok sitelerde araştırdığım halde aşağıdaki iki soruma cevap bulamadım. Umarım siz bana bu konuda yardımcı olursunuz.

1) Tattoo (dövme) günah mı?

2) Karides, yengeç vs gibi deniz ürünleri haram mı?

Cevabınız için şimdiden çok teşekkür eder, saygılarımı sunarım...

Cevap: 1) Dövme, Kur'ân'da anılan yasaklardan değildir. Ancak Hz. Peygamber'in dövme yaptırana lanet ettiği hakkında bir rivayet vardır, fakat bu rivayetin doğruluğu kuşkuludur. Hatta bana göre uydurmadır. Çünkü Hz. Peygamber kimseye lanet etmez. Uhud Savaşında attıkları oklarla başını yaran, dişini kıran insanlara dahi lanet etmemiş, "Ben lanetçi değil, âlemlere rahmet olarak gönderildim" buyurmuştur. Can düşmanlarına dahi lanet etmeyen Peygamber, süs için dövme yaptırana mı lanet edecek?

Mantıklı yanı olmayan bu rivayetin, dövme yapmayı örflerine aykırı gören gelenekçilerin uydurması olduğu kanısındayım. Rivayet doğru olmasa bile, dövme İslâm örfünde hoş görülmemiştir. Bu bakımdan dövme haram değilse de mekruhtur yani hoş olmayan bir şeydir. Tamamen bir özentiden ibaret olan dövme insanı güzelleştirmez, tam tersine çirkinleştirir. Dövmeli insan görünce mîdem bulanır doğrusu.

2) Kur'ân'da sadece dört çeşit et ürünü haramdır: Leş, akıtılmış kan, domuz eti ve Allah'tan başka bir tanrı adı anılarak kesilmiş olan hayvan eti. Bunun dışında haram yoktur. Kur'ân şöyle buyurmaktadır: "De ki: Bana vahyolunanda, (bu harâm dediklerinizi) yiyen kimse için harâm edilmiş bir şey bulamıyorum. Ancak leş yahut akıtılmış kan yahut domuz eti -ki pistir- ya da Allah’tan başkası adına boğazlanmış bir fısk (murdar olmuş hayvan) olursa başka (bunlar harâmdır). Ama kim çaresiz kalırsa, (başkasının hakkına) saldırmamak ve (zorunluluk) sınırı(nı) aşmamak üzere (bunlardan yiyebilir). Çünkü Rabbin bağışlayandır, esirgeyendir." (En'âm Suresi: 145)

İşte haram olanlar âyette sayılanlardır. Bunların dışında kalan etler haram değildir. Karides, yengeç ve benzeri deniz ürünleri de haram değildir. Zaten deniz ürünleri içinde haram olan bir şey yoktur. Ama bir de işin gelenek yanı vardır. Bazı şeyler dince yasak değildir ama insanlar yetiştikleri ortamın âdetleriyle şartlanırlar. Bu bakımdan bazı hayvanları yemezler, onları yemekten tiksinirler. Bunun örneğini bizzat Hz. Peygamber'in kendisi vermiştir. Şöyle ki:

Hz. Peygamber Halid ibn Velid’i yemeğe davet eder. Yemekte kızgın taş üstünde pişirilmiş kertenkele vardır. Hz. Peygamber yemeğe elini uzatınca hanımlardan birisi yemekteki etin çeşidini kendisine bildirir. Et, kertenkele etidir. Hz. Peygamber elini çeker, yemez. Halid “Haram mı ki yemiyorsun ey Allah’ın Elçisi?” diye sorar. Peygamberimiz: “Hayır, fakat ben alışık değilim (mîdem götürmüyor) der. Bunun üzerine Halid yemeği âfiyetle yer (Kur’ân Dışı Vahiy, s. 101)