KIZGINLIKLA SÖYLENEN BİR SÖZLE KADIN BOŞ OLMAZ *** VELÎSİZ NİKÂH GEÇERLİ Mİ?
Cumartesi, 22 Mart 2014 00:00

KIZGINLIKLA SÖYLENEN BİR SÖZLE KADIN BOŞ OLMAZ

Dinî nikâhın geçerli olabilmesi için iki şahit huzurunda kabul beyanında bulunulması yeterli olur mu? Yani anne baba ve şahitler haricinde kimse bilmeden bu geçerli olur mu? Böyle bir şey yaptık ve yanlış olduğunun farkına vardık. Ama bunu yaptıktan sonra birkaç tartışmada “üçten dokuza boş ol!” dedim. Tüm bu yaptıklarımızın pişmanlıkları var şu anda ve şartlarına uygun olarak nikâhlanmak istiyoruz. Bu mümkün müdür, yoksa başka biriyle nikâhlanması mı gerekir bayanın? Farklı yerlerde farklı cevaplar buluyorum, en doğrusu nedir? Ben başkasıyla evlenmek istemiyorum. Yardımlarınızı bekliyoruz, teşekkürler...

Cevap: Kızın anne ve babasının rızasıyla ve iki şahidin de bulunmasıyla kıyılan dini nikâh geçerlidir. Başka kimse bilmese de nikâh geçerlidir ama kızın anne babasının bilmesi şarttır. Çünkü kızın velisinin haberi ve rızası olmadan nikâh geçerli olmaz. Fakat kızgınlıkla bir anda söylenmiş olan "üçten dokuza boşsun" sözünün geçerliliği yoktur. O sözle kadın boş olmaz. Kadının boş olması için temizlik döneminde iken ona "Boşsun" denilir. Onunla hiç ilişkiye girmeden bir ay geçip ikinci temizlik dönemine girince yine "Boşsun" denilir. Yine hiç ilişki veya öpüşme olmadan bir ay daha geçer. Kadın âdet görüp üçüncü temizlik dönemine girer. Boşamaya kararlı olan erkek bu üçüncü ayda da yine "Boşsun" der ve ilişkiye girmeden üçüncü ay da geçerse kadın tamamen boş olur. İstediği zaman gidip başkasıyla evlenir. Boşama öyle çocuk oyuncağı değildir. Kızgınlıkla söylenen bir sözle kadın boş olmaz.


 

VELÎSİZ NİKÂH GEÇERLİ Mİ?

Hocam yani usulüne uygunca biz nikâhlanabilir miyiz? Anne baba bilmeden yaptığımız bu nikâh geçerli değil midir? ...

Cevap: Anne baba bilmeden nikâh olmaz. Siz yapacağınız gizli günaha kılıf mı arıyorsunuz? Senin kızkardeşine böyle bir iş yapılsa razı olur musun? Şimdi zevkini tatmin edeceksin, daha sonra ne olacağı meçhul. Vazgeçin böyle kandırmaca işlerden. Nikâh ciddiyet ister, açıklık ister. Peygamberimiz bir koyun dahi olsa kesip ziyafet vererek nikâhın ilan edilmesini buyurmuştur.