SÜNNETLİ DOĞANA SÜNNET GEREKİR Mİ?
Perşembe, 13 Mart 2014 00:00

SÜNNETLİ DOĞANA SÜNNET GEREKİR Mİ?

Hocam oğlum sünnetli doğdu, yüz yüze ve internette doktorlara sordum, onların cevapları kafamı karıştırdı. İnternette ya da yüz yüze sorduğum doktorların bir kısmı sünnet derisinde hafif bir düzeltme yapılsın derse, bir kısmı sünnet lazım derse, bir kısmı sünneti tam derse; sünnet değil ama ufak bir operasyon lazım derse, bir kısmı da sünnet tamam ayrıca hiç operasyona gerek yok derse; çocuğuna hiç operasyon yaptırmayan baba, anne günahkâr olur mu? Hocam ben sünnet olmanın ve yaptırmanın taraftarıyım. O olay çok güzel bir olay...

Cevap: Çocuk sünnetli doğmuş ise artık ona operasyon yaptırmaya gerek yok. Operasyon yaptırmamak günah değildir. Adı üstünde sünnet. Farz değil. Ayrıca bu sünnet, gelenekle ilgili bir uygulamadır. İslâm’dan önce de Kureyş Arapları sünnet olurlardı. Bu geleneği, ataları kabul ettikleri Hz. İbrahim’in sünneti olarak bilir ve uygularlardı. Nitekim Araplarla iç içe yaşayan Yahudîler de sünnet olmakta idiler. Sünnet operasyonu, Yahudilerden Araplara geçmiş olabilir. Dinin farzı veya müstehabbi değildir.

Ancak Sünnet operasyonu, İslâm âleminde kişinin Müslüman olduğunun işareti kabul edilmektedir. Madem çocuk doğal olarak sünnetli gibidir, o halde artık ona yeniden sünnet operasyonu yaptırmaya gerek yoktur. Bunu yaptırmamakla günaha girmezsiniz. Saçı olan tıraş edilir. Ama saçsız adamı traş etmenin anlamı var mı?

 

Yanlış anlama olmasın diye bu mesajı yazdım

Hocam benim tereddüt edip size bu konuyu danışmamın bir sebebi vardı. O da bazı doktorların sünneti tam, bazı doktorların sünneti tam değil demesiydi. Anladığım benim oğlumun durumunda herhangi bir operasyon yaptırmamak günah olmadığı gibi, normal durumlarda bile sünnet ettirmemek günah değildir görüşündesiniz. Doğru mu anlamışım sizi hocam?

Hocam bu konuyu vebalinden korkup, (birkaç adet) ilim sahibi ehli sünnet ilim sahiplerine ve doktorlara sormak, günah ya da zararlı değildir değil mi? Çünkü ısrarla bu konuyu fazla yaymayın, dediler bize.

Cevap: Beni doğru anlamışsınız. Biraz önce belirttiğim gibi Sünnet olmak Kur'ân'ın emirlerinden değildir. Bir gelenektir. Peygamber'in özel uygulaması da değildir. Hz. İbrahim'den kalma bir gelenektir. Yahudilerde de sünnet vardır. Sünnet, penisteki fazla kabuğu kesmektir. Peniste öyle fazla et yok ise artık operasyona ne gerek var? Siz istediğiniz kişilere sorun, her kafadan bir ses duyacaksınız. En güvendiğiniz kim ise ona sorun ve onun sözüne göre hareket edin.