TOPRAK ÜRÜNLERİNİN ZEKÂTI *** TERAVİH NAMAZI BİD’AT Mİ?
Cuma, 07 Mart 2014 00:00

TOPRAK ÜRÜNLERİNİN ZEKÂTI

Sayım Hocam, zaman zaman size yazmak zorunda kalıyorum. Görüşleriniz benim için önemli. Emekli öğretmenim, sürekli yazılarınızı takip ediyorum. Sorum:

Gelirlerimin zekâtını veriyorum. Babamdan kalan tarlalarım var. Bu yıl elde ettiğim ürün geliri, ancak mazot, gübre ve diğer giderleri karşılıyor. Bana hiçbir şey kalmıyor. Bunun da zekâtını vermem gerekiyor mu? Saygılarımla...

Cevap: Benim naçiz kanaatime göre ürün için yapılan masraftan hariç ne kalmışsa onun zekâtını vermek gerekir. Ama masraf dışında bir şey kalmıyorsa, yani bir kâr söz konusu değilse o zaman zekât da olmaz. Çünkü zekât artı maldan verilir. Ayrıca yağmur suyu ile sulananla, masraf yapılarak akıtılan veya kuyu vurularak çıkarılan su ile sulanan ürünlerin de zekâtı farklıdır. Birincisinin zekâtı %10 iken ikincisinin zekâtı % 5'tir.

Doğrusunu isterseniz: İslâm hukukuna göre zekât, bir devlet vergisidir. Bugün çiftçilerin devlete ödedikleri mahsul vergisi, zekât yerine geçer. Buna göre mahsul sahipleri eğer ürünlerinden vergi ödüyorlarsa, ayrıca ürün zekâtı vermeleri gerekmez. Hayvanlar da böyledir. Vergileri ödenmiş olan mahsul ve hayvanlar için zekât vermek gerekmez. Ama vergi ödemiyorlarsa, açıklanan miktar üzerinden zekât vermeleri gerekir.

 


 

TERAVİH NAMAZI BİD’AT Mİ?

Selâmünaleyküm. Hocam Teravih namazı kılmak mı daha iyi kılmamak mı daha iyi olur? Çünkü bid’at diyenler var. Arada kaldık, kılalım mı, kılmayalım mı?

Cevap: Teravih namazını bid'at diye kılmayanlar, insanları dinden soğutmaya çalışan bencillerdir. Namaz kılmak kötü olabilir mi? Peygamberimiz farz namazlardan ayrı olarak gece namaz kılmış, kuşluk vakti kılmış, Mescide gelişinde kılmış. Gece yarılarını ibadetle geçirmiştir.

Ancak Peygamberimiz Teravih adı altında değil, fakat nafile olarak her gece en fazla 10 rek'at kılmıştır. Peygamberimizin Ramazanda kıldığı bu nafile namaza sonradan Teravih denmiştir. 20 rek'at kılmak şart değildir. Bu 20 rek'at cemaatle teravih uygulaması Hz. Ömer zamanında başlamıştır. Fakat Hz. Ömer kendisi teravih imamı olarak namaz kıldırmamış, bu iş için iki kişiyi görevlendirmiştir. Übeyy ibn Ka’b, erkeklere; Temim ed-Dârî de kadınlara teravih kıldırmakla görevlendirilmiştir. Niçin Hz. Ömer'in kendisi kıldırmadı? Çünkü baş imam farzları kıldırır. Eğer teravihi cemaatle kıldırsaydı teravihin farz olduğu sanılır ve ümmet bunu böyle bilir, ümmetin üstüne fazla yük binerdi.

Teravih isteğe bağlıdır. İsteyen iki, isteyen dört, isteyen 6 veya sekiz, isteyen 10 rek'at kılar. Hz. Peygamber'in Ramazanda kıldığı teheccüd namazı teravih sayılır. Adın önemi yok. Namaz namazdır. İster teravih olsun, ister teheccüd. Şekli aynı, ruhu aynı. Kılın kardeşim kılın, bid'at diye insanları ibadetten uzak tutma çabasında olanlara itibar etmeyin.