ÜVEY ÇOCUĞA ZEKÂT VERİLEBİLİR Mİ? *** MİRAS HAKKI
Salı, 25 Şubat 2014 00:00

ÜVEY ÇOCUĞA ZEKÂT VERİLEBİLİR Mİ?

Sayın Ateş, Size 2 sorum olacak. İlki, 41 yaşındayım, askerlik hariç geçen yıla kadar her yıl orucumu tuttum. Fakat şu an hipoglisemi (insülin direnci) hastasıyım, doktorum kesinlikle oruç tutmamam gerektiğini belirtiyor ve ilaç kullanıyorum, vicdanen çok rahatsızım ne yapmalıyım?

Diğeri ise ikinci evliliğimi yaptım, ikinci eşimin bir oğlu vardı, 5 yıldır evliyiz ve oğlumuz 10 yaşında oldu. Ben onu elimden geldiği kadar iyi okullarda okutmaya çalışıyorum, onun için yaptığım harcamalar zekât veya sadaka veya başka bir şey yerine geçiyor mu?

Ben hep bir çocuğu elimden geldiğince okutmak istemiştim, her yıl da bir ihtiyaçlı çocuğu giydirmiştim, evlendiğimden sonra bunu 1 kere yapabildim.

Tahmin ediyorum ki inanılmaz bir soru trafiğiniz vardır. Ben de size neler sormak, sizin engin bilgi hazinenizden nasip almak isterdim... Benim soruma da yanıt verebilmeniz dileği ile... Sevgi ve saygılarımla...

Cevap: 1) Siz oruç tutmakta zorlanıyorsanız, hastalığınız oruç tutmanıza mani ise her oruç günü için bir fidye verirsiniz. Oruç borcunu fidye ile karşılamış olursunuz. Çünkü Kur'ân, oruca güç dayananların, oruç yerine fidye vereceklerini buyuruyor. Bir fidye 9-10 liradır. Her oruç günü için bir fidye vermek gerekir. Fidye yoksullara verilir.

2) Zekât yoksullara verilir. Kişi kendi çocuğuna, yani kızına, oğluna, torunlarına yahut anasına, babasına, dedelerine zekât veremez. Üvey oğlunuz sizin kendi çocuğunuz değildir. Ona yapacağınız yardımları zekâtınıza mahsubedebilirsiniz sanıyorum. Ancak çocuğun annesi, eğer zengin ise o, zekât ve fitresini kendi çocuğuna veremez.


 

MİRAS HAKKI

İyi Çalışmalar Hocam; Annem ve Babamın sağlığında almış olduğum, onların ve kendimin kullanılmasına sunduğum ev eşyalarının, Her ikisinin vefatından sonra kendi paramla aldıklarımı geri almak istiyorum. Şöyle ki ev eşyalarının üzerinde diğer varislerin hakkı var mıdır? Geri aldığımda herhangi bir hakkın yenmesine karışmış olur muyum?

Bilgilerinize Sunarım. Saygılarımla...

Cevap: Eğer kendi paranızla aldığınız eşyayı anne babanıza hediye etmiş iseniz, kanaatimce artık o eşya sizin değil, anne babanızın malıdır. Ölümleri durumunda bütün varislerin o eşyada hakkı vardır. Ama siz bu eşyayı anne babanıza hediye etmemiş ve sadece onlar rahat kullansınlar ama sonuçta bu eşya benimdir niyetiyle almış iseniz, onların ölümünden sonra eşyanız sizindir. Öteki varislerin bu eşyada hakları olmadığı kanaatindeyim. Bu gibi şeyler biraz da kişinin vicdan denilen iç duygusuyla ilgilidir. Gönlünüz nasıl hükmediyorsa öyle yaparsınız, efendim.