BİRA SATAN YERDE ÇALIŞMAK HARAM MI? *** BAKARA 203’ÜN ANLAMI ÜZERİNE
Pazartesi, 24 Şubat 2014 00:00

BİRA SATAN YERDE ÇALIŞMAK HARAM MI?

Selâmünaleyküm hocam, ben Polonya’da bir kebapta çalışıyorum. Oturum almak için bir arkadaşın yanına girdim. Ben çok şükür tek oruçlarda değil her mübarek günlerde oruç tutarım, namazlarımı hep kılıyorum, anlayacağınız İslâmı çok güzel yaşıyorum. Şu anki çalıştığım yer de bira satıyor. Anlaşmamıza göre benim birayla alakam yok, hiç işim olmuyor.    

4 aydır çalışıyorum, 5 kere mi ne bira sattım çok da pişmanım ve mecburum ama oruçta asla yapmam, orucum boşa gider ama sonuçta adam bira satıyor, yani hem kebap hem bira ama ben kebap satıyorum. Allah da biliyor ki ilk defa böyle bir yerde mecburiyetten dolayı çalışıyorum, asla da içmedim ve inşallah içmem de. Bana öneriniz nedir? Eğer orucum boşa gitme ihtimali varsa kâğıtlarım pahasına da olsa işten çıkarım. Ne yapmam lâzım hocam…

Cevap: Birayı sen satmıyorsun, birayı satan dükkânın sahibidir. Vebali ona ait. Sen rızkını temin için mecburen orada çalışıyorsun. Dükkân sahibinin bira satmasından ötürü sen sorumlu değilsin. Alkollü içkileri içmek haramdır. Bunları Hıristiyanlara satmak haram değildir. Çünkü Hıristiyanlar alkollü içkiyi haram saymıyorlar. Sen çalış kardeşim, işini yap, ücretini al. İnşaallah bir gün rahatça çalışacağın bir işe de kavuşursun. Orucunu tut, namazını kıl. Allah kolaylık versin.

 


 

BAKARA 203’ÜN ANLAMI ÜZERİNE

Sayın Hocam, Bakara Suresi 203. âyetin mealini tam anlayamadım. “Allah'ı sayılı günlerde anmak”, “işini iki günde bitirmek” sözleriyle anlatılmak istenen nedir? Saygılarımla…

Cevap: Âyetin tefsirini okusaydın manasını anlardın. Âyet hacla ilgilidir. Bayram olunca Mina'da üç gün kalınır. Ama işi acele olan kimse iki gün kalıp haccın gereği olan şeytan taşlamayı yapıp dönebilir. O durumda olan kimsenin üç gün kalması şart değildir.

Bakara 203’ncü âyette, "Allah'ı belli günlerde zikredin", buyurulmaktadır. Burada emredilen zikir, tekbirdir, O'nun büyüklüğünü yâd etmektir. Hacılar bayram günlerinde Mina'da şeytanı taşlarlar ve geceleri de orada geçirirler. Bayram gecelerini Mina'da geçirmek sünnettir. Burada birinci gün küçük şeytana yedi taş, diğer günler üç taşlama yerine de yedişerden yirmi birer taş atılır. Acelesi olan iki gün taş atıp döner. Acelesi olmayan bunu üç gün sürdürür. Hacı, kendisine uygun olanı yapar. Hangisini yapsa bir sakıncası yoktur.