KÂBE’YE SALDIRAN YEZÎD NİÇİN CEZALANDIRILMADI?
Perşembe, 20 Şubat 2014 00:00

KÂBE’YE SALDIRAN YEZÎD NİÇİN CEZALANDIRILMADI?

Merhaba saygıdeğer hocam, yazılarınızı yaklaşık 5-6 yıldır takip etmekteyim, oldukça faydasını gördüğümü söylemeliyim, rabbim sizden razı olsun. Aklıma takılan bir soru oldu size danışmak istedim, bilgi konusunda yetersiz olduğumun farkındayım, affınıza sığınarak sormak istedim.

Harra katliamını bir soru üzerine cevaplarken, Yezid’in ordularının her yeri yakıp yıktığını ve Kâbe-i muazzamayı da yıktığını öğrendim,

Fîl Suresinde Ebrehe’nin ordularının Kâbe’yi yakıp yıkmak üzere yola çıktıklarında rabbim tarafından çeşitli mucizelerle engellendiği malumlarınız. Peki, Harra olayında Yezid’in orduları Kâbe’yi yakıp yıkarken Ebrehe’nin uğradığı gibi bir muameleye tabi tutulmamışlar mıdır?

Tabii ki rabbimin takdiri ama mutlaka bende bir bilgi eksikliği var. Aydınlatırsanız çok mutlu olacağım. Ellerinizden öperim. Selâmlar....

Cevap: Allah her kavmin hatasını aynı ceza ile cezalandırmaz. O'nun cezaları çeşitlidir. Yezîd'in orduları Kâbe'yi tahribederken Yezîd'in de çok sürmeden geberdiğini yazmıştım. Ayrıca Ebrehe'ye verilen ceza sınırlıdır. Ebrehe, hatasını hayatıyla ödemiştir. Yezîd'in cezası ise kıyamete kadar sürmektedir. Bütün İslâm âlemi Yezîd'e lanet etmektedir o günden bugüne. Ebrehe'nin cezası, Yezîd'in cezasının yanında cılız kalır. Daha sonra ne olmuş, Yezîd'in yerine geçen oğlu Muaviye de çok sürmeden ölmüştür. Saltanat Muaviye zürriyetinden çıkmış, onun amcazadelerinin eline geçmiştir. Onlar da zulmetmiş, ama saltanatları ancak bir asır sürmeden yıkılıp gitmişlerdir. Fakat Emevi saltanatı içinde iyi insanlar da çıkmış, âdil davranmışlardır. Ömer ibn Abdülaziz âdil bir hükümdardır ama ancak iki yıl hükümde kalmış, sonunda vefat etmiştir. Fakat Emevilerin yıkılışı üzerine son halifesi İspanya'ya geçmiş, oraya İslam medeniyetini, ilim ve irfanını götürmüşler, 8 asır o zaman Endülüs denilen İspanya'da hükümran olmuşlardır.

Dediğim gibi Allah, zulmeden, buyruğunu çiğneyen insanları bir şekilde cezalandırır. Kimsenin yaptığı, kimseye kâr kalmaz. Yezîd, Kâbe'ye saldırmadan daha büyük bir suç işlemiş, Peygamber'in torunu Hz. Hüseyin'i insafsızca öldürtmüştür. Hüseyin, şehîdlerin Efendisi şeref unvanını kazanırken İslâm âlimleri Yezîd'in lanetli olduğuna hükmetmişlerdir. Taftâzânî Akîdesinde "Yezîd mel'ûn'dur" denilir.

Allah aceleci değildir. Zaman üstü olan Cenabı Hak ihmal etmez ama imhal eder (yani kula hatasından dönmesi için süre verir.) Hatasında ısrar edenleri er geç cezalandırır.

Hak kulundan intikamı yine abdiyle alır

Bilmeyen ilm-i ledünnü onu kul etti sanır.