YAPAMAYACAĞIM ORUÇ ADAĞI İÇİN NE YAPMALIYIM? *** ZEKÂT VE FİDYE ARASINDAKİ FARK
Pazartesi, 17 Şubat 2014 00:00

YAPAMAYACAĞIM ORUÇ ADAĞI İÇİN NE YAPMALIYIM?

Ölene kadar her cuma oruç adamıştım, bir dilek için ama yapamadım ve yapamayacağım. Ancak çok rahatsız oluyorum. Ne yapmalıyım? Yardımcı olur musunuz? Teşekkürler.

Cevap: Her cuma tutmayı adadığınız orucu tutamayacağınıza göre her cuma günü bir fakire veya bir öğrenciye bir fidye (10 TL) verirsiniz. Yani her oruç günü için bir fidye verirsiniz. Eğer bunu da yapamıyorsanız o zaman ya on fakire sabahlı akşamlı yemek yedirirsiniz veya bir fakirin on günlük yiyeceğini sağlarsınız. Bunu da yapamayacak kadar yoksul iseniz üç gün ardı ardına oruç tutunuz.

 


 

ZEKÂT VE FİDYE ARASINDAKİ FARK

İyi akşamlar saygıdeğer hocam, ben yurtdışında yaşıyorum. Türkçem çok yeterli değil size bir sorum olacaktı. Ramazana çok az kaldı ve ben burada çalışıyorum; oruç tutamıyorum. Tansiyon hastasıyım, ne yapmam gerek acaba? Zekât versem kabul olur mu? Zekât miktarı ne kadar olur acaba? Teşekkürler hayırlı akşamlar diliyorum.

Cevap: Oruç tutmanız hastalığınızı artıracak ölçüde tansiyon hastası iseniz veya başka bir hastalığınız olup oruç tutmanız sağlığınıza zararlı ise o takdirde her oruç günü için bir fidye vermeniz gerekir. Bir fidye bu yıl için asgari 10 TL. dir. 30 günlük oruç fidyesi 300 (üçyüz) TL. yani takriben 140 Euro eder. Buna zekât denmez, fidye denilir. Zekâtın oruçla ilgisi yoktur. Zekât, belli oranda ihtiyaç fazlası malı veya parası olan kişinin vermesi gereken sadakadır. Bunun miktarı % 2,5 tur. Meselâ ihtiyaçtan fazla 7 bin lirası bulunan kimse, bu para bir yılı doldurmuş ise 175 lira zekât verecektir. Bu paranın miktarı 100.000 TL ise vereceği zekât 2.500 TL dir.