UMRE İÇİN HAK HELALİ KONUSU *** DOĞRU YOL KUR’ÂN YOLUDUR
Perşembe, 30 Ocak 2014 00:00

UMRE İÇİN HAK HELALİ KONUSU

Hocam selamünaleyküm; umreye gidicem ALLAH izin verirse .. Yolcu edilirken tüm eş dost akrabalarla helalleşicez; fakat kayınvalideme hakkımı helal etmiyorum ama ALLAH katında içimde rahat etmiyor. Dilimle söyleyip kalbimle ikrar edemediğim bir hadise, bu dilimle söylediğimle hakkımı helal etmiş oluyor muyum? Birde söyle düşünüyorum zaten rabbim herkesin yaptığını görüyor helal etmek mi gerekir. Beni bu konuyla ilgili aydınlatır mısınız?

Cevap: Allah kulunun diline değil, kalbine bakar. Böyle buyuran Peygamberimiz, eylemlerin niyyete yani kalbdeki düşünceye göre değerlendirileceğini vurgulamıştır. Umreye gideceksen git, birinin, senin üzerinde hakkı varsa onu ödersin. Ama kimseye karşı borçlu değilsen şundan bundan hak helal ettirme çabasına girmenin anlamı yoktur. Bu umre için hak helal ettirme eylemleri son zamanlarda showa dönüştü. Şunu iyi bil ki umre yapmak, sevaptır ama namaz derecesinde bir ibadet değildir. Her namaz kılışında şundan bundan hak helali isteğinde bulunuyor musun? Hayır. Öyle ise namazdan da aşağı derecede bir ibadet olan umre için hak helal ettirme girişimlerinin ne anlamı var? Bana göre show. Git umreni yap, gel herkese ilan etmeğe gerek yok. Hatta hiç kimse bilmese daha makbul. Umre nafiledir. Nafile ibadetin gizli tutulması, Allah ile kul arasında kalması daha makbuldür. Bunun için "İbadet de gizli kabahat de" demişler. Bu sözle nafile ibadetlerin, Allah ile kul arasında kalması gereğini anlatmışlardır. Siz nasıl isterseniz öyle yaparsınız. Ben sadece kendi düşüncemi dillendirdim.


 

DOĞRU YOL KUR’ÂN YOLUDUR

Selâmünaleyküm hocam, lütfen cevaplayın. Benim Alevi bir arkadaşım var, kendisi bazı Alevi görüşlerinin yanlış olduğunu kabul ediyor; namazlarını da kılmaya çalışıyordu. Bana cem’in yapılışını anlattığı sırada ben bunun ibadet olmadığını söyledim. Sünnete uygun olmadığı için. Ama bana tepki gösterdi ve artık namaz kılmıyor. Ben vebale mi girmiş oldum hocam? Nasıl davranmam gerekiyor? Allah razı olsun...

Cevap: Kur'ân-ı Kerim, insanların inançlarına hakaret etmemeyi, aksi takdirde hakaret edilen kişilerin dinin özü olan tevhîde hakaret edebileceklerini buyurur. Siz o arkadaşınızın inancına birden tepki göstermeyip zamanla gerçekleri sindire sindire açıklasaydınız daha iyi olurdu. Aslında ben Cem ile neyin kastedildiğini de bilmiyorum. Ama Cemevlerinde uygulanan ayin tarzının, Kur'ân ve Sünnet yolunda bulunmadığı bir gerçektir. Biz gerçekleri açıklarız, isteyen alıp uygular, isteyen kabul etmez. Allah hepimizi doğru yolunda sabit kılsın.

Eğer arkadaşınızın cem ile kastı, bazı namazların birlikte kılınması ise bu, Peygamberimizin sünnetidir. Peygamberimiz genelde yolculuklarda, bazen de hazarda öğle ile ikindiyi, akşam ile de yatsıyı birlikte kılmıştır. Bu uygulama Peygamberimizin sünnetidir. Siz eğer böyle ibadet olmayacağını söylemiş iseniz, hata etmişsiniz.