MEZHEP ÖNEMLİ DEĞİL, ESASTA BİRLİK ÖNEMLİDİR
Salı, 28 Ocak 2014 00:00

MEZHEP ÖNEMLİ DEĞİL, ESASTA BİRLİK ÖNEMLİDİR

Sünni ortamda çalışan Ca’ferî, ortamdan çekindiği için mezhebini gizlediğini, namazlarını da bazen Sünnî ictihada göre kıldığını, bununun günah olup olmadığını soruyor.

Cevap: Mezheb önemli değildir. İster Ca'feri ol, ister Hanefi, Şafii hiç fark etmez. Namaz Kur'ân'ın emrettiği farz ibadettir. Bunun esasları Kur'ân'da açıklanmıştır: Ayakta durmak, Kur'ân okumak, rükû ve secde etmek. Bunlar hep Kur'ân ile emredilmiştir. İşte bu öğeleri yerine getiren kimsenamaz kılmışolur. Hanefide veya Ca'feride bazı ayrıntılardaki farklar hiç önemli değildir. Sen bulunduğun ortamda namazını kıl, dikkat çekmemek için aynen Sünni Hanefiler gibi kıl. Allah'ın emrini yerine getirmiş ve bol sevap almış olursun. Mezhep meselesini bir ayrıcalık görmek yanlıştır. İmam-ı Ca'fer Hazretlerine saygımız sonsuzdur. Hangi Müslüman Peygamber torununu sevmez, ona saygı göstermez ki? Şunu da bil ki Hanefi Mezhebinin İmamı, Ebu Hanife Hazretleri, İmam-ı Ca'fer-i Sadık Hazretleriyle iki yıl beraber geçirmiş ve ondan istifade etmiştir. Ebu Hanifeye göre namaz kılsan da İmam-ı Ca'fer'i memnun etmiş olursun. Allah ibadetini kabul etsin ve sizi iki cihanda mes'ud eylesin. Gözlerinden öperim.

 


 

KANAMA İLE GUSÜL ABDESTİ BOZULUR MU?

Selamun aleyküm hocam. Bir kimse gusül abdesti aldıktan sonra bir yerinin kanadığını sonradan görse tekrar gusül gerekir mi teşekkürler

Cevap: Hayır gusül gerekmez. Sadece namaz kılmak isterse normal abdest alır.