ESMAU'L-HUSNANIN ZİKRİ HAKKINDA *** ALLAH’A KULLUĞUN REÇETESİ (1)
Pazartesi, 20 Ocak 2014 00:00

ESMAU'L-HUSNANIN ZİKRİ HAKKINDA

Merhaba ben Azerbaycandan Fahrettin, size birkaç sorum olacaktı kendi başına Esmaul husna zikir tehlikeli midir? Bir esmayı ömür boyu vird edinmek peki? Esmaları kombinasyon şeklinde okumak mı daha etkilidir yoksa ayrı ayrı mı? Mesela el-Vahid ve el-Ehad ismini ayrı ayrı mı okuyayım yoksa bir yerde vahidul ehad gibi mi? İlaveten Vahidul Ehad ismini kaç kere zikretmek gerekir? Esmaları kombinasyon şeklinde zikrederken sayıyı kendimiz mi belirli­yoruz?, mesela latifeler vardır/Üçüncü Latife (Nefsi terbiye) el-Melikü el-Azıymü el-Ğaniyyü el-Müteâl el-Müheymin el-Kerîm Zül celâli vel ikrâm bunların hepsini 21 kez zikretmemiz önerilmiş, ebced değerlerinden çok çok düşük, yine de etkisi olur mu? Teşekkürler

Cevap: Sevgili kardeşim, öyle sorular sormuşsun ki ben bunların cevabını bilmiyorum. Çünkü ben sadece Kur'ân ve Hadisin anlattığı konuları bilirim. Zaman içinde insanların kafadan ürettikleri duaları veya söylemleri bilmem.

Sorduğunuz el-Esmau'l-Husna'daki isimlerin tek tek mi, kombinasyon şeklinde mi, yahut her ismin kaç kez zikredileceği hususları ne Kur'ân'da var, ne de Peygamberimiz böyle bir şey söylemiştir. Sadece bir hadis vardır ki "Allah'ın doksan dokuz ismi vardır, bunları sayan cennete girer" şeklindeki, Tirmizî'nin kaydettiği bu hadis zayıftır. Kuvvetli de olsa Hadis bu isimleri topluca ama içtenlikle bir kez zikredenin cennete gideceğini söyler. Tabii cennete gidebilmek için Kur'ân'ın buyruklarına uymak, yasaklarından kaçmak, Müslümanca yaşamak şarttır. Yoksa ağzıyla bu isimleri söyleyip her türlü yasakları işlemekten, yalandan dolandan kaçınmayan insanın sadece bunları anmakla cennete gideceği sanılmasın. Cennet o kadar ucuz bir makam değildir. Peygamberimiz, her ismin bilmem kaç kez zikredileceğinden söz etmediği gibi Kendisinin veya sahabilerinin, bu isimleri veya bunlardan birini tekrar tekrar zikrettikleri hakkında bir delil ve rivayet de yoktur.

Bence siz elinizden gelirse her sabah veya vaktiniz elverdikçe bu doksan dokuz ismi beraber okursunuz. Hadiste belirtilen sevaba ermiş olursunuz. Allah kulunun niyyetine göre tecelli eder. Selam ve sevgilerimle.

 


 

ALLAH’A KULLUĞUN REÇETESİ (1)

Saygıdeğer Hocam öncelikle ellerinizden öperim; isminizi çocukluğumda babamdan duyardım, Tadım'a her gidişimizde "Süleyman ATEŞ bizim köydendir" derdi.

Var edilişimizin hikmetini, hayatının 42'nci yılında keşfetme gayretinde olan ve bu gayretini devam ettirdikçe yüce Allah'ın kudreti, sanatı, ilmi, merhameti karşısında aczini hisseden, bununla birlikte bu keşfin heyecanıyla yüreğinde fırtınalar kopan biri olarak şu soruya cevap arıyorum: "Allah'a nasıl kulluk edeceğiz?"

Zaman ayırır cevaplarsanız çok mutlu olurum. Allah'ın selâmı üzerinize olsun.

Cevap: Ahmet Bey, sözlerinizden müstehassis oldum. Köylüm oluşunuz da ayrı bir memnuniyet vesilesi. Allah'a nasıl ibadet edileceği Kur'ân ve Hadiste belirtilmiştir. Kur'ân'a göre yaşamak.. İşte Allah'a kulluk bu. Namazını kılarsın, Kur'ân okursun. Her gece seher vakti kalkıp en az iki rek'at namaz kılarsın. Sabah namazlarını kaçırmazsın. Her ne yapıyorsan dürüst yaparsın, insanlara güleç yüzle iyi davranırsın. Herkesin sana nasıl muamele etmesini istiyorsan, sen de insanlara öyle muamele edersin. İşe giderken, gelirken, iş yaparken bedenin işte, gönlün Allah ile yani zikirde olmalı. Her gün bir sayfa Kur'ân meali oku. Elinden geldiğince temel dini kitapları oku. İşte Allah'a kulluğun reçetesi budur. Bilmiyorum başka çıkar yol. Selam ve sevgilerle gözlerinden öperim.

(devamı yarın..)