KIZINI ALKOLİZMDEN KURTARMA ÇABASI *** ALLAH NAMAZDA AYAK PARMAĞINA DEĞİL, KULUN KALBİNE BAKAR
Salı, 07 Ocak 2014 00:00

KIZINI ALKOLİZMDEN KURTARMA ÇABASI

Sayın hocam… Konu direk olarak sizle ilgili değil, ancak bilginize ve tavsiyenize ihtiyacım var.

Malumunuz olduğu üzere toplum değer yargıları bizim gibi eski zaman insanları için çok değişti. Bir kızım var. Arkadaş çevresini benim yapılandırmam mümkün değil. Bu çevrede kızım alkole başladı. 29 yaşında olan bu kızıma ne dediysem kar etmedi. Bir doktora danıştım. Antabus diye bir ilaç önerdi. Bunu gizlice yemeğinin içine karıştırıp vermeye başladım. Bu ilacı aldıktan sonra alkol alınca yüzü kızarıyor ve kusmaya başlıyor. Çok fena oluyor. Bir şey olacak diye içim titriyor ama başka da çare bulamadım.

Bu yaptığım doğru mudur? Günaha mı giriyorum. Fikrinize ihtiyacım var. Saygılarımla...

Cevap: Eğer alkolden kurtarmak için kızınızın yiyeceğine kattığınız ilaç kızın sağlığına zarar vermeyecek, sadece alkolden tiksindirecek türden bir ilaç ise günaha girmiyorsunuz. Kızınızı alkol belasından kurtarmaya çalışıyorsunuz. Alkolizm, tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Siz de bunu yapıyorsunuz. Bunda bir sakınca yok ama kızcağızın alkole alışması, vaktiyle onunla yeterince ilgilenmediğinizi gösterir. Siz ona çocukluğunda din sevgisi, haramı helali yeterince öğretseydiniz belki kızınız bu hale düşmeyecekti. Ama olan olmuş. İnşallah kızcağız doğru yola gelir. Allah yardımcınız olsun.

 


 

ALLAH NAMAZDA AYAK PARMAĞINA DEĞİL, KULUN KALBİNE BAKAR

Sayın Hocam, Size yazdığınız tefsir olsun her konuda hayranım ve söylediğiniz her şeye inanıyor ve uygulamaya çalışıyorum.

Uzun bir aradan sonra namaza başladım ancak camide beni ikaz ettiler.(Sağ ayak başparmağım kıbleye dönük değil ) diye uygulamaya çalıştım çok zorlanıyorum inanın o namaz bana eziyete dönüşüyor. Sağ ayağın oturuşta dik olup olmamasını bana kısaca açıklayabilirmisiniz.

Cami hocası mekruh olur diyor. Diyanet cevap vermiyor. Camideki yaşlılar alışırsın diyor, çok zor durumdayım...

Cevap: Huzur ile yapılması gereken bir ibadettir. Ayağın başparmağının dik olması sadece adap türündendir. Namazın temel ögesi değildir. Gönlünüz nasıl rahat ediyorsa öyle namaz kılınız. Ne Diyanetin, ne de Cami hocasının fetvasına bakın, cemaat de ne derse desin, siz aldırmayın. Allah ibadet edenin ayağına değil kalbine ve içtenliğine bakar.