ŞİRKLE İLGİLİ İKİ SORU *** BAŞI AÇIK KADININ NAMAZI KABUL EDİLİR Mİ?
Pazartesi, 30 Aralık 2013 00:00

ŞİRKLE İLGİLİ İKİ SORU

Size selâm hocam. Sizi, yazılarınızı takip ediyorum, bizleri aydınlatıyorsunuz, teşekkürler. Size bir sorum var. Bazı Almanca kitapları okurken, Göttlich(tanrısal), mesela bir insanı tarif ederken veya çok mükemmel bir şeyi tarif ederken bu kelime kullanılıyor. Bu şirk midir veya ben böyle bir cümleyi kitapta okurken ben bundan şirke girer miyim? İkinci sorum ise Gökhan’ın anlamı sözlükte, eski Türk kavimlerinde gök tanrısı demektir, diye açıklanıyor. Bu ismi çocuklarımıza verince şirke girer miyiz? Şimdiden hocam teşekkür ederim. Lütfen eğer açıklama yaparsanız ismimi açıklamayınız. Saygılarımla.

Cevap: Teşekkür ederim oğlum, bizim bütün gayemiz Kur'ân ışığını insanlara sunmaktır. Bu ışığı alanları görüp, seslerini duydukça elbette huzur duyuyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun. Gözlerinizden öper, başarılar dilerim.

Gökhan gök kralı, göğün padişahı demektir ki kâinatın tanrısı anlamını verir. Ama bu isim artık eski Türklerin kullandığı anlamda kullanılmaz. Bir kelime, söyleyenin niyetine göre değer kazanır. Eğer Gökhan ismiyle eski Türklerdeki Gök tanrısı kastediliyorsa elbette bu isim şirk ismidir. Göğün ve yerin tanrısı sadece yüce Allah'tır. Ama böyle tanrısal bir mana kastedilmeyip sadece cihan padişahı anlamı kastedilirse şirk olmaz. Çünkü Osmanlı padişahlarının birçoğu kendilerini cihan padişahı, cihan hükümdarı olarak görürlerdi. Ama yine kuşkulu olan bu ismi kullanmamak daha iyidir.

Almanca Göttlich (Tanrısal) sözü Türkçede İlâhî kelimesine karşılıktır, çok güzel, harika şeyler hakkında bu tabir kullanılır. İlâhî güzellik, İlâhî güç, İlâhî ni’met vb. söylenir. Bunun şirkle ilgisi yoktur.

 


 

BAŞI AÇIK KADININ NAMAZI KABUL EDİLİR Mİ?

Selâmünaleyküm hocam.. Ben tesettürsüz bir bayanım, lakin namazlarımı kılıyorum fakat şeytan vesvesesi mi bilmem ama ben dışarı çıkınca beni erkek görüyor. Benim abdestim bozulur mu, namazım kabul olur mu? Lütfen bana yardım edin.

Cevap: Tesettürsüz de olsan namazını kıl. Namazın kabulü Allah'a ait bir şeydir. Gönlünü Allah'a vererek namaz kılarsan namazın Allah dilerse kabul edilir. Başı kapayıp kapamamak ayrı bir konudur. Namaz kılmak için kadınların kapatmakla yükümlü organlarını kapatmak şartıyla namazlarını kılabilirler. Ama dışarıda başlarını açmaları Kur'ân'ın emrine aykırı olmakla beraber namazın kabul edilip edilmediğini Allah'tan başka kimse bilemez. Her başı kapalının namazının kabul edileceği garantisi de yoktur. Çünkü namazın kabulü şekille değil, gönülle ilgilidir. Kendini Allah'a vererek ibadet eden kulunu Cenabı Allah eli boş döndürmez.