BOŞANMA DİLEKÇESİ ACİL (2)
Pazar, 29 Aralık 2013 00:00

BOŞANMA DİLEKÇESİ ACİL (2)

(...dünden devam)

 

Şimdi, benim size sorum şu:

Hanımımın bu şekilde küçük meselelerden dolayı benim rızama muhalif olarak (dolayısıyla da Allah cc nun emrine muhalif olarak) evi terk edip gitmesi, İslami açıdan benim ondan boşanmam için geçerli bir sebep midir?

Son 13 ay boyunca 8-10 defa tekrar etti bu durum ve kendisi de bundan vazgeçmeyeceğini söylüyor. Ben onun moralini bozduğum müddetçe de evden gitmeye devam edeceğini söylüyor.

Zaten herhangi bir konuda kendisi bir şey yapmayı kafasına koymuşsa onu -ben razı olmasam da - yapıyor. (örneğin, geçen yaz, tatile gitmemiz lazım vs. dedi. Benim işlerim müsait değildi, bekle işlerim bitsin sonra gideriz dedim ama o dinlemedi ve benim rızama muhalif olarak annesini alıp Afyona otele tatile gitti.) ben sorun yapmadım affettim.

Ben de onun bu serkeş ve umursamaz davranışının düzeleceğine kani değilim.

Bu sebepten dolayı ben açtığım davaya devam edip, hanımımdan boşanırsam Allah cc rızasına aykırı bir iş yapmış olur muyum?

Ancak Eğer hanımımın bu davranışı ve beni dinlemeyip evden gitmesi ve gitmekten vazgeçmeyeceğini söylemesi İslam’a göre bana boşanma hakkı vermiyor ise gidip dilekçeyi geri çekeceğim.

Yok, eğer hanımın bu davranışı, (kocasını dinlememek, Allah’ın emrine karşı hareket etmek, saygı, eşine güven'in sarsılması vb sebeplerden,) İslam’a göre bana boşanma hakkı veriyorsa ve Allah cc katında mes’ul olmayacaksam, başka konularda da sorunlar ve anlaşmazlıklar yaşadığımız için ben davaya devam edip boşanmayı tercih edeceğim.

Hocam, Mahkemeden söylediler, önümüzdeki ay, 12 Temmuzda anlaşmalı boşanmalar için mahkeme günü var ve bize de 12 Temmuz için mahkeme günü verdiler ve anlaşmalı olduğu için 1 celsede boşanma durumumuz var.

Acil cevap vermenizi rica ediyorum.

Yardımlarınız için Allah sizden razı olsun diyor, çalışmalarınızın devamı için Allah cc nun size ve ailenize sıhhat afiyet ve huzur vermesini, iki cihanda Allah’ın sevdiği kullardan olmanız için dua ediyorum. Allah’a emanet olunuz...

Cevap: Mailinizden anladığıma göre hanımınız, uzun süre istediğini yapar bir ortamda yaşamış, buna alışmış. Siz istemediğiniz halde o dediğini yapıyorsa bu tür kadınlara Kur'ân nâşize (yani serkeş, dik kafalı, dediğim dedik huylu) diyor. Kur'ân'a göre böyle dik kafalı kadınları yola getirmek için üç yöntem önerilir: Önce ona güzel sözlerle öğüt verilir. Böyle denenir. Durumunu düzeltirse ne alâ. Düzeltmezse bu kez yatak ayrılır. Adam başka bir yatakta yatar. Yatağını ayırmakla da yola gelmezse üçüncü bir yol öğütlenmektedir ki o da Ziya Paşanın dediği gibi:

"Nush ile yola gelmeyeni etmeli tekdir,

Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir." Hafifçe dövüle­bilir. Bu husus Kur'ân ile sabittir:

"... Bundan dolayı iyi kadınlar itâ‘atkâr olup, Allah’ın kendilerini korumasına karşılık (Allah’ın verdiği başarı ile) gizliyi korurlar (kocalarına aslâ ihânet etmezler). Hırçınlık, etmelerinden korktuğunuz kadınlara öğüt verin, yataklarda onlara sokulmayın, onları dövün. Eğer size itâ‘at ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın. Çünkü Allah yücedir, büyüktür." (Nisa Suresi: 34)

Şimdi Kur'ân'ın öğütlediği yöntem bu. Ama bu zamanın kadınları, arkalarına kadın hakları rüzgârını da alarak öyle dövmeyi falan kabul etmezler. Anladığım kadarıyla sizin karınız, bu serkeşlik, dik başlılık huyunu kolay kolay bırakmaz. Ya onun bu halini hoşgörü ile karşılayacak, sabredecek ve evliliğinizi sürdüreceksiniz. Zamanla birbirinize iyice alışırsınız, daha sabırlı ve hoşgörülü olursunuz. Hele bir çocuğunuz olursa çocuk, sizi birbirinize daha çok bağlar. O zaman kadın, ikide birde evden küsüp gidemez, çocuğunu düşünür. Siz de çocuğun hatırına daha hoşgörülü olursunuz.

Ama hayır, ben bu davranışlara tahammül edemem diyorsanız, boşama sizin hakkınızdır. Bu durumda boşamanızdan ötürü de günahkâr olmazsınız ama evlenmek öyle kolay değildir. Acaba bunu boşarsanız, yeni birini bulabilecek misiniz? Ve bulacağınız kadın şimdikinden daha mı iyi olacak? Onu da düşünmeniz ve ona göre adım atmanız gerekir. Karar size aittir.

Ancak size bir şeyi hatırlatmak isterim: İkide birde kadını yola getirmek için uyduruk rivayetlere sarılmayın. “Şöyle yapmazsan, benim isteğimi yerine getirmezsen sabaha kadar melekler sana lanet eder!” gibi tehditlere başvurmayın. Yani kardeşim melekler senin şehvetinin hizmetkârı mıdırlar ki kadın senin arzuna ram olmayınca durup sabaha kadar ona lanet etsinler? Erkil din uzmanları, rivayetçiler bu tür sözleri, kadınları baskı altına alabilmek için uydurup Peygamber’in üstüne attılar. Kur’ân’ın ruhuna aykırı olan böyle yalanlardan uzak durmak gerekir.

***