SÜTKARDEŞLİĞİ *** KIRAAT ÜZERİNE
Perşembe, 26 Aralık 2013 00:00

SÜTKARDEŞLİĞİ

Merhaba Hocam, arkadaşımın kız bebeği oldu. Benim de 6 aylık oğlum var. Arkadaşımın sütü olmadığı için, sütümü sağıp kızına vermek istiyoruz. Ama sütkardeşle nikâhın haram kılındığını okudum. Gelecekte böyle bir olasılık olur diye sormak istedim. Direk emzirmeden, sağdığım sütü arkadaşımın bebeğine versem yine oğlumla sütkardeş mi olur? Teşekkür ederim...

Cevap: Sütten doğan haramlık, ancak süt emme yaşında emmek ile sabit olur ki bu da Bakara 233. âyette belirtildiği üzere ilk iki yaştır. İki yaşından sonra emmek, haramlık doğurmaz. Hz. Peygamber'in de: "Sütten haram kılan, çocuk henüz sütten kesil­meden önce memeden verilip çocuğun bağırsaklarını besleyendir." (Tirmizî, Radâ‘: 5; Nesâ'î de aynı hadîsi rivâyet etmiştir) dediği rivayet edilmiştir. Bu âyet ve hadîsin hükmü gereğince ashâb-ı kirâmdan ve tâbiîlerden ilim sahipleri, iki yaşından sonra süt em­menin, hiçbir şeyi haram kılmayacağını söylemişlerdir (Tirmizî, Radâ‘: 5; Muvatta': 2/43 ). Ayrıca son hadîse göre çocuk ancak memeden emince süt hükmü geçerli olur.

Kur'ân-ı Kerîm'de emzirmenin miktarı belirtilmemiştir. Genel söylendiğine göre bir kere emmek dahi süt hükmünü geçerli kılar. Fakat İmam Şafiî gibi bazı âlimler, süt hükmünün geçerli olması için en az beş kere ve memeden emmek gerektiğini söylemişlerdir. Çünkü Hz. Peygamber: "Bir kere, iki kere emmek haram kılmaz." buyurmuştur. (Müslim, Radâ', bâb: 5, hadis: 17; Tirmizî, Radâ', 3; Nesâ'î, Nikâh: 51; İbn Mâce, Nikâh: 35; Dârimî, Nikâh: 49)

"Ummu'l-Fadl anlatıyor: Peygamber (s.a.v.) benim evimde iken bir köylü içeri girdi:

''Ey Allah'ın peygamberi, dedi, benim bir karım vardı, üzerine bir kadın daha aldım. İlk karım, yeni karımı bir veya iki kez emzirdiğini sanıyor.

Allah'ın peygamberi:

"Bir yahut iki kez emmek, haram kılmaz, dedi" (Müslim, Radâ', bâb: 5, hadis: 18; Nesâî, Nikâh: 10; Tirmizî, Radâ’: 3; İbn Hanbel, Müsned: 6/239).

İşte İmam Şâfiî, bu hadîslere dayanarak bir iki kere em­menin haram kılmayacağını söylemiştir.

 


 

KIRAAT ÜZERİNE

Hud 114’te geçen ''zulefen minelleyl'' kelimesindeki zülef en az 3 tane demek ise bu kelimenin tekili Zülfen midir? Eğer zülfen ise kelimeyi otantik yazılım ile ele alırsak harekesiz olduğunda bu kelimeyi Zülfen diye okumamıza ne mani olur? İyi çalışmalar...

Cevap: Meşhur bir reklam var ya: Siz hâlâ annenizin deterjanını mı kullanıyorsunuz? Bu kelime zaten zulfen diye de okunur. Siz neyi sormak istiyorsunuz ki, onu anlayamadım.