TALAK-BOŞANMA
Pazar, 22 Aralık 2013 00:00

TALAK-BOŞANMA

Selâmünaleyküm hocam, ben 12 yıllık evliyim. Farklı yıllarda (5 veya 6 yıl önce) farklı zamanlarda eşimle tartışmalarımız oldu. Bu farklı zamanlardaki iki tartışmamızda eşimin de tahrikiyle öfkelenerek ''Ananin evine git o zaman'' ya da ''git babanın evine'' veya “beni istemiyorsan git” gibi laflar söylediğimi hatırlıyorum. Üçüncüsünde ise çok şiddetli bir tartışmada kendisine telefonda ''benim seninle işim olmaz artık, senden boşanacağım veya ayrılacağım'' gibi laflar söylediğimi hatırlıyorum. Ama o zaman bu sözle mahkemeye vereceğimi kastetmiştim. Çünkü avukat tutmayı düşünüyordum. Bu üç durumda da birkaç gün gibi kısa bir sürede barışmıştık. Hocam en son 4. tartışmamızda eşim bana ''senin gibi biriyle nasıl evlenmişim ben'' deyince, ben de ''git avukata ver beni boşa o zaman'' diye bir laf ettim. İlk üç tartışma 5-6 sene önce, dördüncü tartışma geçen sene olmuştu.

Hocam dinimizin boşanma ile ilgi hükümlerini tam olarak bilmiyordum. Ben sadece 3 defa boş ol veya 3 defa boşsun denildiği zaman dinen boşanmış olunacağını biliyordum. Ve özellikle bu sözleri ağzıma almamaya çalışıyordum. Birkaç gün önce bazı kaynaklardan yukarıda sarf etmiş olduğum sözlerle ilgili olarak böyle sözlerin kinayeli sözler olduğunu ve eğer kişi bu sözleri söylerken boşanmaya niyet etmişse talakın vaki olacağını okudum. Geçmiş zaman olduğu için o sözleri söylerken boşanmaya niyet ettim mi etmedim mi hatırlamıyorum. Hocam bu sözler o anki niyetini hatırlasan da hatırlamasan da boşanmayı mı ifade etmektedir?

Hocam 2 çocuğumuz ve mutlu bir evliliğimiz var ve ben şu an ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Eşime bu durumu açıklayamam çünkü ben böyle sözlerin dini nikâhımızı düşürebileceğini bilmiyordum. Daha önceden dinimizin boşanma ile ilgili hükümlerini tam olarak öğrenmemiş olduğum için de bin pişmanım. Dini yaşantıma, ibadetlerime şu an çok dikkat ettiğimden bu durum beni ziyadesiyle rahatsız ediyor.

Değerli cevaplarınızı bekliyorum, hocam nikâhımız düşmüş müdür? Yoksa duruyor mudur? Ne yapmam gerekir? Allah'a emanet olun.

Cevap: Kardeşim yüz defa yazdım okumuyorsunuz, ondan sonra da aynı şeyleri soruyorsunuz. Ben kinayeli, sözleri bilmem. Kur'ân'a göre boşamanın nasıl olacağını bilirim. Kur’ân’a göre bir sözle boşama olmaz. Boşamak isteyen bir kez boşar, karısına hiç yaklaşmaz. Bir ay sonra kadın ikinci âdet dönemine girer. Ona hiç yaklaşmadan bir daha boşar. Yine bir ay geçer. Kadın üçüncü âdet dönemine girer. Eğer boşamaya kararlı ise bir daha boşar. İşte bu üçüncü ay içinde üçüncü boşamayı verdikten sonra kadın kendisinden boşanmış ve özgür kalmış olur. Benim anladığım kadarıyla siz böyle bir şey yapmamışsınız, kızgınlıkla bir söz söylemişsiniz, sonra pişman olup birlikte olmuşsunuz. Zaten birlikte olunca boşama sözünün hükmü kalmaz. İşte boşamak istiyorsan anlattığım yöntemi uygularsın. Yoksa bilmem kinayeli sözlerle, bilmem ne sözlerle kadın boşanmaz. Bu, İslam dinini bazen gülünç duruma sokan oyuncak haline getiren kimi fıkıhçıların tartışmalı görüşleridir. Vazgeçin böyle ham sofuların sözlerinden de Kur'âna dönün, Kur’ân ne buyuruyorsa onu uygulayın.