YATIRLARI KUTSAMAK ŞİRK GELENEĞİDİR *** MÜSLÜMAN DÜRÜSTTÜR
Cuma, 20 Aralık 2013 00:00

YATIRLARI KUTSAMAK ŞİRK GELENEĞİDİR*

Soru: Kur’ân-ı Kerim’de zikredilen kutsal gün ve ayların mahiyetini anlayabiliyorum ancak kutsal topraklar, kutsal yerler, kutsal ev, bina, taş, türbe... Bu gibi yerlerin kutsiyeti eğer yanlış bilmiyorsam vakti zamanında dinimizce önemli saydığımız peygamber veya kişilerin bulunması veya yaşaması ya da birtakım mucizeler göstermiş olmasından ileri geliyor. Bu yerler birer meta olduğuna göre onları görmek, dokunmak gibi eylemlerin bize nasıl bir yararı olabilir? Ya da bunları görmek için çaba sarf etmek gerekli mi? Hatta bunlar aracılığıyla Yüce Allah’tan dilekte bulunmak şirk değil mi?


Cevap: Dinimizde kutsal diye bir kavram yoktur. Sadece ard-ı mukaddes (kutsal toprak) tabiri geçer ki, bu da aslında özel isimdir. Amaç Filistin’dir ve özellikle Filistin’de bulunan Kudüs kentidir. Orada Musa’nın vahiy aldığı Sina Dağı’dır. Bundan ayrı olarak Kur’ân’da zilhicce ayının 10’uncu gecesi değerlidir. Ramazan ayı, Şaban’ın 15’inci gecesi ve Kadir Gecesi değerli zamanlardır. Hz. Peygamber’in mescidi, Kâbe ve çevresi mukaddes mekanlardır. Bunun dışında kutsal mekan yoktur. Evliyanın türbesi de olsa, sahabi türbesi de olsa kutsal mekan yoktur. Zaten yatırları kutsamak şirk geleneğinden kalmadır. Ama ne yapalım ki, şimdi şirk tevhide baskın çıkmıştır.

 


 

MÜSLÜMAN DÜRÜSTTÜR*

Soru: Gayrimüslim arkadaşıma bir miktar borcum var. Parayı denkleştirmeye çalışırken babam, “Borcunu ödemene gerek yok. Gayrımüslimin malı Müslüman’a helaldir” dedi. Şu sıralar o arkadaşımla aram da pek iyi değil. Acaba borcumu ödemezsem günaha girer miyim?

Cevap: Baban hangi dinden bilmiyorum ama bu, bir Müslüman’ın söyleyeceği söz olamaz. Kim olursa olsun, Allah’ın bir kulundan aldığın borcu ödememek ne demek? Tam tersine atalarımız, gayrimüslimden alınan borcu ödemekte çok daha fazla özen göstermişlerdir. Müslüman kişi, dürüsttür, aldatmaz. Başka dinden birini aldatmak, onların İslâm’dan kuşku duymalarına, Müslümanların yalancı, sahtekâr olduklarını düşünmelerine yol açar. Bunun vebali, başkalarına bu imajı verenlerin üstündedir. Arkadaşınla aran yoksa borcunu inkâr mı edeceksin? Yazık bu düşünce sahiplerine. İslâm’ı ne hale getirdiler. Allah hiçbir kulunun hakkını bir başkasında komaz. Burada borcunu ödemeyen ahirette öder.

 

*yazı arşivden alınmıştır