NAMAZDA KUR’ÂN’IN HER YERİNDEN OKUNABİLİR *** EDEP YAHU!
Pazar, 15 Aralık 2013 00:00

NAMAZDA KUR’ÂN’IN HER YERİNDEN OKUNABİLİR

Hocam merhaba, namaz kılarken okunması gereken ek sureyi sizin 6 ciltlik Kur'ân tefsirine bakarak, uzun sureleri de örneğin: 1. rekâtta 1-7. âyetler, 2. rekâtta 8-20. âyetler şeklinde Türkçesini (sayfadaki âyet sayısı kadar) okuyorum. Namaz sonunda da bu âyetlerin açıklamalarını okuyorum. Amacım namazla birlikte Kur’ân okumayı sürekli hale getirmek. Alışageldiğimiz ve bütününü okuduğumuz 'Namaz Sureleri'nin yanında yaptığım bu sureleri bölerek okuma uygulaması, bende acaba yanlış mı yapıyorum şüphesi uyandırdı. Vereceğiniz yanıt için şimdiden teşekkür eder, ALLAH’tan sağlık ve mutluluklar dilerim...

Cevap: Uygulamanız güzeldir, böylece hem bilinçli ibadet yapmış olursunuz, hem de Kur'ân mesajıyla tanışırsınız. Namazda alışılagelen sureleri okuma gereği yoktur. Kur'ân'ın her suresini âyetler grubu halinde okumak daha efdaldir.

 


 

EDEP YAHU!

Allah bize Kur’ân'da çoğu Mekkeli müşriklerin çocuklarını öldürdüklerini En’âm: 137 ve 140 âyetinde bildirir. Bunların da kız çocukları olduklarını Zuhruf: 17 ve Tekvîr: 8’de bizlere açıkça beyan eder inşaallah... Hasılı Mekkeli müşriklerin çocuklarını öldürmesi sıradan bir olay olmayıp, bir inanç biçimi olduğuna ve Kur’ân'da Allah'ın bunu reddettiğine şahit oluruz. bin aleyh sizin bu minvalde burada vereceğiniz değerli bilgiler Mekkeli müşriklerin inanç biçimini daha iyi tanımamıza; bu müşrikâne inanç biçiminin günümüzdeki tezahürlerini görmemize ışık tutacağını düşündüğümden ötürü, burada bu konu hakkında bizi tenvir etmenizi istirham ediyoruz..............ve soru olarak: Mekkeli müşriklerin zoru neydi de kız çocuklarını öldürüyorlardı? Kur’ân bu konu hakkında bizleri nasıl bilgilendirir? Hürmetler...

Cevap: Eğer Mekkeli müşrikler, hep kız çocuklarını öldürselerdi Mekke'de insan neslinin kesilmesi gerekirdi. Arabistan'da bazı ilkel, bilgice görgüce geri kalmış kabilelerde kız çocuğunu öldürenler vardı ama bu, genel bir uygulama değildi. Siz isterseniz aydınlanmak için bizim sadeleştirdiğimiz ve Diyanet İşleri Başkanlığınca basılan “Anglikan Kilisesine Cevap" adlı eseri okuyun.

Kız çocuğunu öldürmenin temel nedeni de temelde namus anlayışı idi. Bizim maalesef bazı doğu illerindeki kimi uygulamalar gibi. O adamlar da kız çocuğu ileride düşman kabilenin bir genci ile ilişki kurabilir, ona kaçar, savaşmayı beceremez, aileye katkı sağlayamaz gibi gerekçelerle kız çocuğunu ya doğar doğmaz veya çocuk 6-7 yaşına basınca götürüp diri diri toprağa gömerler, bunu da bir meziyet sayarlardı. “Ve’du’l-benât mine’l-mekrumât: Kız çocuklarını toprağa gömmek değerli işlerdendir” sözü onlarda mesel olmuştur. İşte Kur'ân onların bu anlayışlarını kınamaktadır.

Siz, mailinizde benim yanlış bilgi verdiğimi söylüyorsunuz. Bir kere kendi durumunuzu düşünün. Kültürünüz nedir, hangi kaynağı okudunuz da benim yanlış bilgi verdiğimi anladınız? Yoksa benim izahlarım sizin kulaktan dolma bilgilerinize ters düştüğü için mi yanlış bilgi verdiğimi sanıyorsunuz? O kulaktan dolma, önyargıdan kaynaklanan efsaneleri bırakın da bizim yazılarımızdan gerçekleri öğrenin evlâdım. Biraz da edeb sınırı içinde kalırsanız güzel olur. Tasavvufta güzel bir söz vardır. Her şeyin başında edeb, yani kibarlık, nezaket ve saygı gelir. "Edeb yahu!" demiş büyükler.