ÂDETLİ VEYA BAŞI AÇIK KADIN KUR’ÂN OKUYABİLİR Mİ?
Cumartesi, 14 Aralık 2013 00:00

ÂDETLİ VEYA BAŞI AÇIK KADIN KUR’ÂN OKUYABİLİR Mİ?

Merhaba Hocam, elimde Kur’ân-ı Kerîm’in tamamen Türkçe meali olan bir kitap var. Bu kitabı abdestsiz, başı açık, adetliyken okuyabilir miyiz? Cevabınızı acil bekliyorum. İyi günler...

Cevap: Kur’ân okumak için abdest almak şart olmadığı gibi başı örtmek de şart değildir ancak saygı için baş örtülür. Âdet hali ibadete ve Kur’ân okumaya engel değildir.

İbn Hazm "Kur'ân'ı okumak, tilavet secdesi, Mushaf'a dokunmak ve Allah'ı anmak; bunların hepsi abdestli olana ve olmayana, cünübe ve âdetli olana caizdir" diye başlık attıktan sonra genel delilini şöyle açıklıyor: "Bunlar hayırlı işlerdir, teşvik edilmiş, sevap va'dedilmiş fiillerdir; bunların bazı hallerde yapılamayacağını söyleyenlerin delil getirmeleri (delil ile isbat etmeleri) gerekir."

Bu konuda soru gönderip görüşünü belirten okurum Ş. M. diyor ki:

“Hocam şöyle düşündüğümde ve baktığımda aslında (İbn Hazm) çok güzel söylüyor, diyor ki: (İbn Hazm "Kur’ân'ı okumak, tilavet secdesi, Mushaf'a dokunmak ve Allah'ı anmak; bunların hepsi abdestli olana ve olmayana, cünübe ve âdetli olana caizdir") dinde zorluk olmadığını gösteriyor, ve abdestli olsun olmasın, adetli olsun olmasın, herkes Kur’ân'a dokunur ve okur diyor, ayrıca şunu da çok güzel söylüyor; diyor ki: ("Bunlar hayırlı işlerdir, teşvik edilmiş, sevap va'dedilmiş fiillerdir; bunların bazı hallerde yapılamayacağını söyleyenlerin delil getirmesi (delil ile düşüncelerini ispat etmeleri) gerekir") diyor, gerçi âyette ancak temizler dokunur diyor ama bu âyet üzerinden de çeşitli tefsirler yapılıyor, ayrıca Hayrettin Karaman da yazısının sonunda güzel bir şey söylüyor; diyor ki, (Fıkıhta icmâ bağlayıcıdır, ama çoğunluğun görüşü bağlayıcı değildir. Meşhur dört mezhepte de bazen biri, diğerlerinin tamamına (bu mânada cumhura, çoğunluğa) muhalif olduğu halde mensupları -çoğunluğun ictihadını değil- tek kalmış olan mezhebin ictihadını uygulamaktadırlar.

Özel hallerinde kadınları kimse mescide girmeye, Kur’ân okumaya... Zorlamıyor; ama onlar farklı (caiz diyen) ictihada uyar da bunları yaparlarsa yine kimsenin onları engellemeye veya kınamaya hakları olamaz.) yani aslında senin dediğin gibi demek istiyor, mezhep yorumdur, istediğin müçtehide uyabilirsin demek istiyor yanılmıyorsam öyle değil mi hocam?

Ben adetli, hayızlı, abdestsiz, Kur’ân tutan ve okuyan tanıyorum, bana göre bunlar güzel yapıyorlar. Çünkü onlar da Allah’ı sevdiğinden böyle yapıyorlar. Adetli diye kadınları Kur’ân’dan uzaklaştırmaya hakkımız yoktur. O yüzden İbn Hazm çok güzel söylemiş bana göre, hatta adetli kadın namaz kılsa ve oruç tutsa da olur, gerçi çoğunluğa göre olmaz, ama olur diyenler de vardır ben de onlara katılarak hareket ediyorum, yani sabitli olan budur bana göre ve ben aslında sizin görüşünüzü öğrenmek istedim. Acaba size göre bunlardan hangisi doğru ve iyi söylemiş? İbn Hazm da bir müctehiddir, doğrusunu söylersem ona katılıyorum.

Hocam Allah işlerinizde yardımcı olsun, insanları aydınlattığınız için de size teşekkür ederiz. Allah’a emanet olun.. Saygılarımla.”