KADIN İMAMLIK YAPABİLİR Mİ? *** EŞOFMAN İLE NAMAZ KILINABİLİR Mİ?
Perşembe, 12 Aralık 2013 00:00

KADIN İMAMLIK YAPABİLİR Mİ?

Cevap: Genelde İslam bilginleri, kadının kadınlara imam olabileceği, fakat kadının erkeklere imam olamayacağı kanaatindedirler. Ancak bazı rivayetlerden kadının, kendi ev halkına imamlık yapabileceği anlaşılmaktadır. Bunun en çarpıcı örneği, Ümmü Varaka isimli bir hanım sahabidir. Kur'ân'ı iyi bilen bu hanıma, Peygamberimiz, kendi ev halkına imamlık yapmasına müsaade etmiştir.

Ebû Dâvûd'un kaydettiği ve İbn Huzeyme’nin sahih gördüğü hadîsin râvîsi Hallâc:

“– Ben ona ezân okuyan müezzini gördüm, büyük bir ihtiyardı” demiştir ((Ebû Dâvûd, Salât: b. 62, h. 592)

Hâkim’in, Müstedrekinde de yer alan hadîs, Ebû Dâvûd’un, başka bir rivayetinde biraz daha ayrıntılı olarak geçer:

“Abdullah ibn Cumey‘ demiş ki: Ninem ve Abdu’r-Rahman ibn Hallâd el-Ensârî, bana şunları anlattılar: ‘Peygamber (s.a.v.), Bedir Savaşına giderken, Nevfel kızı Ümmü Varaka, kendisine:

– Ey Allah’ın Elçisi, dedi, izin ver, ben de seninle beraber savaşa katılayım, yaralarınızı tedavi eder, hastalarınıza bakarım; umulur ki Allah bana şehîdlik nasîbeder!

Peygamber (s.a.v.) ona:

– Sen evinde kal, dedi, yüce Allah, sana şehîdlik nasîbedecektir!

Bundan böyle ona: ‘Şehîde!’ denilirdi.

Kur’ân’ı okumuştu (iyi biliyordu). Peygamber(s.a.v.)den, evinde kendisine ezan okuyacak birini tutması için izin isteyen Ümmü Varaka, bu izni aldı’.”

İmâm-ı Ahmed ibn Hanbel, bu olaya dayanarak Kur’ân okuyan kadının, okumayan erkeklere imam olup terâvîh namazını kıldırabileceğine karar vermiştir. Ancak bu durumda kadın, cemâatin arkasında durur (İbn Teymiyye, Fetâvâ: 23/248).

 


 

EŞOFMAN İLE NAMAZ KILINABİLİR Mİ?

Selâmünaleyküm, namaz kılarken biz bayanlara etek giymek gerekli diyorlar. Böyle bir şart var mı? Örneğin ben eşofmanımla namazımı kılamaz mıyım??? Bir de günümüzde gerçekten şeyh'ler var mı??? Yani ben şu tarikatın şeyh'iyim diyen insanın doğru sööleyip söölemediğini nasıl bilicez??? Allah razı olsun...

Cevap: Kadının örtünmesi gereken yerlerini kapatan eşofman ile namaz kılması caizdir. Konu hakkında İlmihalimizde Avreti örtmenin hükmü şöyledir:

Setr-i avret, bakılması haram olan yerleri örtmek demektir. Avret yeri erkeklerde göbekten diz kapağına kadar, kadınlarda el, yüz, ayaklar hariç bütün vücuttur.

Bu yerleri etraftan bakıldığı zaman görünmeyecek derecede örtmek gerekir. Etekten veya yakadan bakılmakla görünmenin namaza bir zararı yoktur. Giyilen şeyin darlığından ötürü avret organının belli olması da namaza engel teşkil etmez. Ama altını gösterecek derecede ince olan elbise namaza engeldir. Cam gibi şeffaf olan elbise ile namaz kılınmaz.

Günümüzde gerçek şeyh var mı, yok mu sorunuza gelince. Elbette Allah’ın veli kulları her zaman vardır ama genelde onlar kendilerini gizlerler. Mürid toplama, cemaat kurma, böylece maddeten ve manen güç oluşturma çabası içine girmezler. Her “şeyhim” diyene veya mürid avcılarına gönlünüzü kaptırmayın, gerçek mürşid bulursanız ondan istifade edin.