RÜYA ÜZERİNE *** NAMAZDA KUR’ÂN OKUMAK ŞART MI?
Çarşamba, 11 Aralık 2013 00:00

RÜYA ÜZERİNE

Hocam hayatımda kritik bir noktadayım. Şu anda çalışmakta olduğum bir işim var ve başka bir işe kabul aldığımı öğrendim. Hocam, geçen gece rüyamda şu an çalışmakta olduğum yerde başkanım olan kişinin oturduğu yerde kollarını iki yana uzattığını ve benim de onun kolunun üzerine başımı koyarak uykuya daldığımı gördüm. Diğer kolunun üzerinde ise hiç tanımadığım bir başka kişi yatıyordu. Şu an çok kararsız kaldığım için bu rüyanın yorumunu merak ediyorum hocam. Saygılarımla, hayırlı günler...

Cevap: Rüya yorumunu bilmem. Gönlüne danışarak karar ver.

 


 

NAMAZDA KUR’ÂN OKUMAK ŞART MI?

 

Hocam namaz kılarken kendi içimden geldiği gibi dua ediyorum fakat Diyanet işleri böyle olamayacağını söylüyor. Ben de kuşku içinde kalıyorum. Yaşar Hocayı okuduğumda olabileceğinden bahsediyor. Bunu yaparken de Allahım bana şu kızı ver filan gibisinden değil tabikide örneğin ruküde allahım, sen kayyumsun, halimsin gibi ifadeler, secdede Allahım bize dünyada ve ahirette güzellikler ver gibi âilemi ve müminleri bizleri koru gibi kıyamda iken subhaneke yerine Allahım sen rahman ve rahimsin hüküm ve hikmet sahibisin diyorum. herşeyi hakkıyla bilen gören gözeten ve işitensin diyorum. Bazen de kendim içimde açıkçası tabiri caizse zıvanadan çıkmadan saygı ve usulünce Allahım bana hayırlı şeyler nasip et gibi şeyler söylüyorum; Kur’ân’dan bildiğim aklıma gelen kelimeleri söylüyorum Allahı övüyorum. Bazıları hatta geneli olmaz filan bunları namazdan sonra söylemelisin, namazda sadece Kur’ân’dan duaların arapça okunmasını söylüyor (diyanet). Hocam kuşku içinde kalıyorum ister istemez hocam ben Allaha karşı saygısızlık yapmak istemiyorum; bana yardım edin, bu kuruntulardan kurtulmak istiyorum. Elbette Fatiha ve de ayet de okuyorum, bazen karma bir dil kullanıyorum...

Cevap: Namazın temeli, kişinin, kulluğunu Allah'a sunmasıdır. Siz namazda Allah ile konuşuyorsunuz. Hangi dille konuşmak, içinizi daha iyi anlatmaya müsaitse o dille okursunuz. Arapçanın anlamını biliyorsanız, elbette orijinal Kur'ân'ı okuyarak kılmak daha iyidir. Ama onu bilmiyorsanız manasını okuyabilirsiniz. Fatiha’yı Arapça, diğerlerini Türkçe de okuyabilirsiniz. Dil önemli değil, gönül önemli. Siz içinizi Allah'a sunacaksınız, O'na yalvaracaksınız, O'na bağlılı­ğınızı arz edeceksiniz. Sadece bu düşünce bile namazdır aslında. İçinizde Allah sevgisini tutun da hangi dille okursanız okuyun. Allah'ı hep gönülde tutarak sevgi ile O'na ibadet edin.

Hiç Kur’ân bilmediğini, nasıl namaz kılacağını soran sahabîye, Peygamberimiz, sadece “Subhanellahi velhamdu lillahi velâ ilâhe illallahu vallahu ekber” diyerek de namazını kılabileceğini söylemiştir.

 

Namazda Kur’ân okumak namazın gereklerindendir. Subhaneke şart değil onun yerine dua edebilirsin rüku ve secdede istediğin kamu yararına dualar edebilirsin. Peygamberimiz de rükû, secde ve doğrulurken çeşitli dualar ederdi. Ama ayakta iken mutlaka Kur’ân, özellikle Fatiha okurdu. Bunun dışında dualar da ederdi. Namazın özü Zikirdir yani Allah'ı anmak onu düşünmektir.