ALLAH’IN SEVDİKLERİ YÜZÜ HÜRMETİNE DİYE DUA ETMEK ŞİRK Mİ, GÜNAH MI? *** SİGORTA ŞİRKETİNE YAPILAN YATIRIM DURUMU
Salı, 03 Aralık 2013 00:00

ALLAH’IN SEVDİKLERİ YÜZÜ HÜRMETİNE DİYE DUA ETMEK ŞİRK Mİ, GÜNAH MI?

Dua ederken büyük zatları ya da mübarek kavramları vesile yapmak ve “onların hürmetine” diye dua etmek caiz midir? Örneğin Peygamber efendimizin yüzü suyu hürmetine, Kâbe, Kur’ân, Kadir gecesi yüzü suyu hürmetine ya da Evliya büyüklerinin yüzü suyu hürmetine (mesela Aziz Mahmut Hüdayî ya da İmam Rabbanî gibi)? Bu duayı hayır ve şerrin Allah’tan geldiğini bilen birisi yaparsa günaha girer mi?..

Cevap: Kur'ân yüzü hürmetine, melekler yüzü hürmetine veya Hz. Peygamber yüzü hürmetine diyerek Allah'a duâ etmek şirk değildir. Bu tür dua Allah ile kul arasına aracı tanrı sokmak değildir. Çünkü bu duada Allah'tan ayrı olarak herhangi bir yaratıktan bir şey istenmiyor, sadece Allah'ın sevgili kulu olduğuna inanılan veya Allah'ın sevdiği bilinen varlıkların adı zikredilerek Allah'tan, Ona olan sevgisi hatırına duanın kabulü istenir. Bunun delili Kur'ân'da da vardır: “Kıyamet gününe and içerim, Çifte ve teke and içerim, on geceye and içerim”, "Başın için, başına andolsun ki onlar sarhoşlukları içinde yüzmektedirler." Bu söylemlerde anılan şeylerin Allah katındaki değeri belirtilmekte ve bu değerli varlıklar üzerine yemin edilerek anlatılan sözün büyüklüğü anlatılmaktadır. Böyle olduğuna göre Allah katında değerli varlıklar hatırına Allah'tan bir şey dilemek niçin şirk veya günah olsun? Ama Allah'ı bırakıp da doğrudan "Şefaat et ya Resulallah, ey Aziz Mahmud Hazretleri bana yardım eyle!" şeklinde dua etmek şirk olur. Zira Allah'tan başka bir varlıktan yardım beklenmez ve dilekte bulunulmaz.

 


 

SİGORTA ŞİRKETİNE YAPILAN YATIRIM DURUMU

Hocam Işık sigortada sigorta için verilen paralar faizsiz enstrümanlarda değerlendiriliyormuş, bu durumda Garanti, Akbank ya da Axa sigortada kasko-sağlık-hayat-yangın ve aklıma gelmeyen diğer türde sigorta yaptırmak ve Allah korusun gerektiği taktirde oradan gelen parayı almak caiz midir? Gerektiği takirde oradan gelen para helal midir???

Cevap: Böyle durumlarda kanunla tanınan işlemler ve gelirler helâldir. Bunun araba veya ev sigortası arasında bir fark yoktur. Sigorta yaptırılan araba kaza yapınca masrafını sigorta şirketi karşılar. Onun hasarı karşılaması veya gerektiğinde arabayı yenilemesi için siz de her ay veya her yıl belli bir miktar para ödüyorsunuz şirkete. Belki araba kaza yapmayacak ve hasar olmayacak. Bu durumda sizin yatırdığınız paralar Sigorta şirketinin olacak. Yasa böyle. Bu tıpkı evi korumak için bekçi tutmak gibidir. Bekçiye evi beklemesi için belli maaş ödenir. Belki hiç hırsızlık olmayacak. O zaman bekçi size bir menfaat sağlamadan maaş almış olacak ama hırsızlık veya saldırı olma ihtimaline karşı siz bekçi tutuyorsunuz. Bekçinin aldığı maaş helâldir. Sigorta işi de buna benzer.