KUTLU DOĞUM HAFTASI *** ALTIN HESABI AÇTIRMAK CAİZ Mİ?
Çarşamba, 27 Kasım 2013 00:00

KUTLU DOĞUM HAFTASI

Sayın Hocam, yazılarınızdan çok faydalandım, Allah sizden razı olsun. Bildiğiniz gibi şu sıralar Kutlu Doğum Haftası kutlanıyor. Vatan Gazetesindeki arşivinizde 2003 ve 2005 yıllarındaki yazılarınızda Sevgili Peygamberimizin doğum gününün Miladi Takvime göre 20 Nisan'larda kutlanmasının daha uygun olacağını savunmanıza rağmen, 2007 yılındaki yazınızda Hicri takvime göre Mevlit Kandili olarak kutlanmasının daha uygun olacağını belirtmişsiniz. Son yazınızda, Kutlu Hafta'nın gereksiz şovlara dönüştüğünü ve masraflı hale geldiğini belirtiyorsunuz.

Sorum şu: Diyanet İşleri Başkanlığı, haftalık kutlama yerine sadece 20 Nisan gününü "Kutlu Doğum Günü" olarak Hicri Mevlit Kandilindeki sadelikte kutlasaydı, yorumunuzdaki revizeyi yapmaz mıydınız?

Vereceğinizi umduğum cevabınız için önceden teşekkür eder, sağlıklı uzun ömür sürerek daha uzun yıllar insanları aydınlatmaya devam etmenizi Yüce Allah'tan dilerim. Hasan Gökkurt

Cevap: Kardeşim Peygamberimizin doğumunu kutlama ne farzdır, ne sünnettir, sadece bid'attir. Ama Peygamber anıldığı için güzel bid'at sayılır. Fakat Peygamber'in doğumunu yılda iki kez kutlamanın ve ayrıca bir haftayı bu işe ayırmanın mantığını anlamıyorum. Bu uygulama bid'atın de bid'atıdır. Ama bu işte show var, rant var, kendini gösterme var, var da var. Ben bunun böyle yapılmamasını, ya Hicri takvime göre bu kutlamanın bir gece yapılmasını veya Miladi takvime göre bir kez yapılmasını, bu haftalık kutlamanın gereksizliğini vaktiyle başkanlara söyledim ama onlar bana: "Bu iş öyle bir oturdu ki!" dediler ve çok yararlı olduğunu söylediler. Onlara göre yararlı ama bana göre Kur'ân ve Sünnette olmayan bir şeyi dinleştirmek, dinin sadeliğine zararlıdır.


 

ALTIN HESABI AÇTIRMAK CAİZ Mİ?

Hocam ben yazılarınızı çok yakından takip ediyorum, hocam a) altın hesabı ile ilgili görüşünüzü tam olarak anlamadım internet yoluyla yada bankaya giderek bankalarda altın hesabı açtırmak caiz midir? b)birde aşağıda yazılı enstrumanlara yatırım yapan bir bireysel emeklilik fonu helal midir yoksa haram mıdır sayın hocam?
Saygılarımı sunuyorum sayın hocam.

Cevap: Altın hesabı açtırmanın neresi haram? Para hesabı açtırmak helâl de altın hesabı açtırmak mı haram oluyor? Doğrusu ben de bu sorunun mantığını anlayamadım. Kimsenin hakkına tecavüz olmayan, yasaların meşru gördüğü ticaret ve kazanç helâldir. Ancak Kur'ân'ın yasakladığı riba yani tefe haramdır. İşte yöntem bu, kural bu. Siz adımlarınızı bu kurala göre atarsınız. Vicdanınıza, mantığınıza danışırsınız. "Bu yaptığım işlemden zarar gören var mı, kârlı çıkan kimdir?" diye düşünürsünüz. Eğer işlemde bir taraf zarar görmüyor, haksızlığa uğramıyorsa ve taraflar karşılıklı olarak kârlı çıkıyorsa ve karşılıklı rıza da varsa o işlem helâldir. Benim Kur'ân'ın ruhundan anladığım budur sevgili kardeşim.