NAFİLE İBADET *** DOĞRU YOL KUR’ÂN YOLUDUR
Cumartesi, 23 Kasım 2013 00:00

NAFİLE İBADET

Soru:  Peygamberimizin (zayıf hadislerde nakledilenler hariç) demediği ve yapmadığı ibadetleri kişi yalnız Allah’a daha yakın olmak için yaparsa günah olur mu?

Cevap: Kişi istediği kadar nafile ibadet yapabilir. Yüce Allah, Ahzab Suresinde ve başka surelerde sayı belirtmeden "Allah'ı çok zikrediniz!" buyurmuştur. Namazın ve tüm ibadetlerin temeli Zikir (Allah'ı anmak)tır. Ne kadar çok ibadet ve zikredilse o kadar iyidir, sevabın artmasına manen yücelmeye sebeptir. Ancak kendiliğinden yaptığı ibadetleri Peygamberin sünneti veya dinin bir gereği olarak düşünmek doğru değildir. Allah ile kul arasına kimse giremez. "Ancak Allah'ı anmakla gönüller huzura kavuşur.

 


 

DOĞRU YOL KUR’ÂN YOLUDUR

 

Selâmünaleyküm hocam, lütfen cevaplayın. Benim Alevi bir arkadaşım var, kendisi bazı Alevi görüşlerinin yanlış olduğunu kabul ediyor; namazlarını da kılmaya çalışıyordu. Bana cem’in yapılışını anlattığı sırada ben ibadet olmadığını söyledim. Sünnete uygun olmadığı için. Ama bana tepki gösterdi ve artık namaz kılmıyor. Ben vebale mi girmiş oldum hocam? Nasıl davranmam gerekiyor? Allah razı olsun.

Cevap: Kur'ân-ı Kerim, insanların inançlarına hakaret etmemeyi, aksi takdirde hakaret edilen kişilerin dinin özü olan tevhîde hakaret edebileceklerini buyurur. Siz o arkadaşınızın inancına birden tepki göstermeyip zamanla gerçekleri sindire sindire açıklasaydınız daha iyi olurdu. Aslında ben Cem ile neyin kastedildiğini de bilmiyorum. Ama Cemevlerinde uygulanan ayin tarzının, Kur'ân ve Sünnet yolunda bulunmadığı bir gerçektir. Biz gerçekleri açıklarız, isteyen alıp uygular, isteyen kabul etmez. Allah hepimizi doğru yolunda sabit kılsın.

Eğer arkadaşınızın cem ile kastı, bazı namazların birlikte kılınması ise bu, Peygamberimizin sünnetidir. Peygamberimiz genelde yolculuklarda, bazen de hazarda öğle ile ikindiyi, akşam ile de yatsıyı birlikte kılmıştır. Bu uygulama Peygamberimizin sünnetidir. Siz eğer böyle ibadet olmayacağını söylemiş iseniz, hata etmişsiniz.