HARAM OLAN ETLER (2)
Pazartesi, 18 Kasım 2013 00:00

HARAM OLAN ETLER (2)

(...dünden devam)

Daha sonra Allah’ın Elçisine, hurafeciler ne söylerse söylesin, kendisinin, onların geçersiz savlarına katılmaması emrediliyor. Âhiret sorumluluğuna kesin biçimde inanmayanların, hayallerine, büyük sandıkları, aslında çıkarcı, dünyâperest kimselerin sözlerine, fetvalarına uyarak onları Allah’a ortak yaptıkları; böylece Allah’ın yanında hayali tanrılara da taptıkları, kınayıcı bir üslup ile belirtiliyor.

“Size verdiğimiz rızkın temizlerinden yiyin, ama bu hususta taşkınlık etmeyin; sonra gazabım üzerinize iner, kimin üstüne gazabım inerse o, düşmüş(mahvolmuş)tur.” (Tâhâ: 45/81), "Gördünüz mü, Allah'ın size rızık olarak indirdiği şeylerin bir kısmını haram ve bir kısmını helâl yaptınız?" De ki: "Allah mı size böyle izin verdi, yoksa siz Allah'a iftirâ mı ediyorsunuz?" (Yunus: 51/59) âyetlerinde bir delîle dayanmadan Allah adına haram ve helâl hükmü koyanların, Allah’a iftira ettikleri vurgulanmaktadır.

Son âyet, hiç kimsenin, Allah’ın yarattığı rızıklar üzerine haram hükmü koyamayacağını, bu hükmün ancak Allah’a âdidolduğunu anlatır.

En‘âm: 55/118-150. âyetlerinde ayrıntılı olarak anlatıldığı üzere müşrikler, çeşitli hayvanlar hakkında yasaklar, helâller koymuşlardı. Geleneksel dinlerinde, liderler tarafından konulmuş hükümleri de Tanrı buyruğu sanıyorlardı. İşte âyetler, insanlara, bu tabuları kırmalarını, hurafelere kapılıp Allah’ın nimetlerini bu tür yasaklarla kısıtlamamalarını; o güzel ni‘metlerden yararlanıp Allah’a şükretmelerini emretmektedir.

Âl-i İmran: 94/93, En‘âm: 55/146, Nisa: 98/160. âyetlerde yahûdîlere de bütün güzel yiyeceklerin helâl olduğu, fakat onların dinde aşırılığa kaçmaları, haksızlık ve taşkınlık yapmaları yüzün­den helâl olan birçok şeyin haram kılındığı; bu cümleden olarak onlara, tırnaklı hayvanların etlerinin; sığır ve koyunun sırt ve bağır­saklarındaki ile kemiğe karışan yağları dışındaki bütün iç yağları­nın haram kılındığı; dinde aşırı gitmeleri yüzünden haramlar geniş­letilerek böyle cezalandırıldıkları belirtilmektedir.

İşte Kur’ân’da, gerek Allah’a ortakkoşanların, gerek Yahû­dî yorumcularının çoğalttıkları bütün haramlar kaldırılmış ve âyet­lerde belirtilen dört çeşit hayvan eti dışında bütün etlerin helâl olduğu vurgulanmıştır. Yüce Allah, dine sokulan aşırılıkları kaldır­mak, insanları orijinal tevhîd yasalarına iletmek üzere gönderdiği Elçisini: “Onlara güzel şeyleri helâl, çirkin şeyleri haram kılar. Üstlerine binen yükleri, kendilerini bağlayan (bâtıl inançlardan oluşmuş) zincirleri kaldırıp atar." (A'râf: 39/157) şeklinde nite­lendirmektedir.

Hz. Peygamber (s.a.v.), yağ, peynir ve yaban eşeğinin helâl olup olmadığı sorusunu şöyle yanıtlamıştır: "Helâl, Allah'ın, Kita­bında helâl kıldıklarıdır. Haram da O'nun, Kitabında haram kıldıklarıdır. Hakkında bir şey söylemeyip sustuğu şeyler de affettiklerindendir (mübâh kıldığı şeylerdir)." buyurmuştur.

En‘âm 55/145’nci âyet Mekke'de inmiştir. Yine Mekke'de inmiş olan Nahl Sûresi’nin: “Allah size ölüyü, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen (hayvanlar)ı haram kıldı. Kim mecbur kalırsa (başkasının hakkına) saldırmadan, sınırı da aşmadan (bunlardan) yiyebilir. Şüphesiz Allah, bağışlayan esirgeyendir.” (Nahl: 70/115) âyetinde de yine ancak bu dört tür etin haram olduğu, bunun dışında haram olmadığı, kendi vehim­leriyle helâl ve haram hükümleri koyanların, Allah'a yalan uydur­dukları; Allah’ın yasaklamadığı bir şeyi haram diyerek din hükmü yapmak suretiyle Allah'a iftirâ edenlerin aslâ iflâh olmayacakları vurgulanmaktadır.

Medine döneminin ilk yıllarında inen Bakara: 92/173. Âyet­te ve Medine döneminin son zamanlarında inen Mâide Sûresi’nde de yine sadece bu dört et türünün haram olduğu, bunun dışında haram et bulunmadığı belirtilmiş ve bu husus, “İnnemâ: ancak" hasr edatıyla pekiştirilmiştir. Yani ancak bu sayılanlar haramdır, başka haram yoktur, demektir. Medine döneminin sonlarında inen Mâide: 110/1, 3-5 âyetlerinde de, haram olduğu okunacak olanların dışındaki bütün güzel ve temiz şeylerin helâl olduğu belirtilmekte, 3’ncü âyette de daha önce de haram olduğu belirtilen dört et çeşidi ve bazı şirk eylemleri açıklanmakta, 4-5’nci âyetlerde de bunların dışındaki bütün güzel ve temiz şeylerin helâl kılındığı vurgulan­maktadır.

(devamı yarın..)