RÜYALARLA HAREKET EDİLMEZ *** ZİYNET TAKILARINA ZEKÂT GEREKİR Mİ?
Cuma, 01 Kasım 2013 00:00

RÜYALARLA HAREKET EDİLMEZ

Sayın Hocam; ben kendine ait iş yeri olan üniversite mezunu, evli bir şahıs olan …. Sorum rüyalarımla ilgili. 3 tane tamamı çok mantıklı film senaryosunu çekilmiş haliyle rüyalarımda gördüm ve yanımdan gelen bir ses bunları değerlendirmem gerektiğini ve benim zengin olmam gerektiğini söylüyor. Hatta bir tanesini ünlü bir firmaya gönderdim bile ve şu an cevap bekliyorum ama 3. ve sonuncusunda artık korktum aynı ses ve zengin olmam gerektiğini söyleyen ve al sana yeni senaryo ve imkân diyen o ses. Ailecek seyredecek ve resmen ödül de alabilecek bir konuyu resmen rüyamda film gibi izledim.

Ben bu sesi ilahi bir ses gibi düşünmüştüm. Ancak eşime anlattığımda bu sesin daha çok kibrimi yükseltici, maddiyata sevk edici konuştuğundan dolayı ilahi ve iyi bir şey olmadığını düşünüyor. Sizin değerli yorumunuz nedir. Saygılarımla...

Cevap: Kardeşim ben kendimi kaç kez Cumhurbaşkanı gördüm, başbakan gördüm. Ama ne Cumhurbaşkanı oldum, ne de başbakan. Ben rüya yorumcusu değilim ama içinizdeki düşünce size senaryolaştırılıp gösteriliyor sanıyorum. Her rüyaya güvenilmez. Senin kaderinde zenginlik varsa kader sizi ona sevk eder zaten. İsteseniz de istemeseniz de Allah'ın takdiri yerini bulur. Normal işinizi sürdürün, Allah'a tevekkül edin, zenginlik değil, Hak rızasını bekleyin, Allah ne verirse şükredin. İki cihan saadetinin temeli budur.


 

ZİYNET TAKILARINA ZEKÂT GEREKİR Mİ?

Hocam16 yıllık evliyim. Evlilik başlangıcında elimizde oluşan bir miktar altın ziynet bulunmaktadır. Bu süre içersinde senesi geçtikçe zekâtını vermekteyim. Kafamı kurcalayan şudur; her ne kadar değeri artsa da, bu değerden faydalanmamaktayım. Bu ziynetleri sattığım zaman elime geçecek para ile benim bir kazanca kavuşup, bunu günlük hayatta kullanabilir duruma geleceğim. Günlük hayatta kullanabilir kazanca dönüştükten sonra bunun zekâtını vermek ne kadar doğrudur? Saygılar...

Cevap: Sorunuzu tam net anlayamadım ama işin özü şudur: Hanefi ekolüne göre altın para ve takıların değeri, zekât verecek ölçüde ise her yıl zekâtları verilir. Ama daha sağlam hadislere ve ulemanın çoğunluğuna göre süs için kullanılan takılara zekât gerekmez. Ancak bunlar paralanmış, ziynet eşyası olmaktan çıkmış, para hükmüne geçmiş ise nisap ölçüsünde ise zekâtını vermek gerekir. Zekâtı, değerinin kırkta biridir. Şimdi siz bu takıları bozdurup para haline getirdiğiniz zaman eğer miktarı zekât verme ölçüsünde ise elbette % 40 nispetinde zekâtını vereceksiniz. Ama zekât nisabının altına düşerse yani 81 gram altın değerinin altına düşerse o zaman zekât gerekmez.