CEMAATLE KILINAN NAMAZLARDA SAFLAR NEDEN SIK TUTULUR *** RESMİ NİKÂH OLMAZSA HUKUKİ HAKKINIZ YOKTUR
Perşembe, 31 Ekim 2013 00:00

CEMAATLE KILINAN NAMAZLARDA SAFLAR NEDEN SIK TUTULUR*

Soru: Cemaatle farz namazlar kılınırken ve caminin yüzde sekseni boşken imam safların düz ve sık olmasını istiyor. Safta duranlar yanındakini omuzuyla iterek açtığı bir karışlık yere arka saftan adam çağırıyor. Gelen kişi de yanındaki iki kişiyi iterek kendine yer açıyor. Bu şekilde sıkışık saf düzenlemesi nedeniyle rahat namaz kılınamıyor ve sıkıntılar yaratıyor. Mesela çoğu yaşlı olan cemaatin hareketi zorlaşıyor; sıkışıklık, kolların ve bacakların teması cemaatin kafasını meşgul ettiği ve dikkatini dağıttığı için iyi huzurlu ve rahat namaz kılınamıyor; yazın, insan yanındakinin vücut sıcaklığını hissederek namaz kılmak zorunda kalıyor. Cemaatin kalabalık olduğu cuma ve bayram namazları dışında, dini bakımdan sakıncası yoksa Diyanet’in bu konuya eğilmesi gerekmez mi?

Cevap: Peygamberimiz, saflar arasında açıklık bulunmamasını, arada açıklık olursa şeytanın araya girip insanlar arasına soğukluk yaratacağını belirtmiştir. Amaç sık dururken omuzların temasıyla insanların birbirlerine daha yakın olmaları, fiziksel yakınlığın içsel yakınlığa da sebep olacağı düşüncesidir. Ama yakın olacağım diye cemaatin birbirini itmesi, zorla safta yer açması doğru değildir. Önde bir kişi sığacak kadar açıklık olunca arkadaki saftan biri yürüyerek öndeki safı doldurur. Peygamberin öğüdü böyledir.

 


 

RESMİ NİKÂH OLMAZSA HUKUKİ HAKKINIZ YOKTUR*

Soru: Karımdan ayrı yaşıyorum. Ben boşanmak istiyorum ama o istemiyor. Hıristiyan bir kadınla tanıştım. Onunla imam nikâhıyla evlenmem caiz olur mu?

Cevap: İslâm’a göre bir erkek isterse birden fazla (4’e kadar) hanımla evlenebilir. İslâm dünyasında az da olsa bu tür evlilik var olduğu gibi özellikle güneydoğu Anadolu’da da görülüyor. Birkaç gün önce bir televizyon kanalında yayınlanan programda Şanlıurfa’nın bir beldesinde eski belediye başkanı, 3 eşi ve 35 çocuğuyla ekranda poz veriyordu. İmam nikâhıyla evlenmeniz, Allah katında sizi sorumluluktan kurtarır ama kanunen tanınmayan bu evlilikten hukuki sorumluluk doğmaz. Hıristiyan kadınla evlenmenizde sakınca yoktur. Tercih size ait.

 

*yazı arşivden alınmıştır