UMREYE GİDERKEN HELÂLLİK ALMAK ŞART MI? *** BU KADAR FARKLI YORUMLAR İÇİNDE BUNALIMDA KALIYORUM
Salı, 08 Ekim 2013 00:00

UMREYE GİDERKEN HELÂLLİK ALMAK ŞART MI?

Saygıdeğer hocam nasılsınız? Bir müddet derslerinizi takip ettim ancak işlerim nedeniyle devam edemedim. Ancak değerli ve bilgilendirici yazılarınızı siteniz ve kitaplarınızdan takip etmeye devam ediyorum. Yüce Allah sizden razı olsun.

Hocam bir sorum olacaktı. Allah nasip ederse haftaya cuma günü umreye gideceğim. Ancak çevremden helallik almam konusunda telkinler var. Konu hakkında mümkünse aydınlatıcı bilgi vermenizi rica ediyorum. Allaha emanet olun. Ellerinizden öperim. En derin saygılarımla...

Cevap: Değerli kardeşim, hac, umre namaz oruç gibi birer ibadettir. Herhangi bir ibadeti yapabilmek için birilerinden helâllik almak gerekli değildir. Mesela namaz kılmak için gidip insanların kapısını dolaşıp helallik mi alacaksınız? Bu mantıksız şeydir. Peygamber döneminde böyle bir uygulama yoktur. Bu helallik alma eylemi, daha çok "Ben umreye gidiyorum, hacca gidiyorum!" diye biraz çevreye kendini göstermek gibi geliyor bana. Ne gerek var kardeşim hacca gideceksen git, niçin âleme ilan ediyorsun. Haccı ve umreyi insanlar için değil, Allah için yapıyorsun.

Ama helallik almak da önemlidir. Sadece hac için değil, her zaman. Birinin hakkına dokunmuşsan, gönül kırmışsan, haram yemiş, hak gasbetmiş, yetim malına el uzatmışsan, gıybet etmişsen, Allah'a gönülden tevbe ve istiğfar etmeli, ayrıca mümkün ise hakkını yediğin kimselerden, incittiğin, kırdığın kimselerden özür dileyip helallik alman gereklidir. Yoksa onların hakkı üzerinde kalarak Yüce Divan duruşmasına gidersin ki sonuç hiç de iyi olmaz. Ama bu sadece hac ve umre için değil, her zaman yapılması gereken bir husustur.

"Kırma insan kalbini yapacak ustası yok!"

 


 

BU KADAR FARKLI YORUMLAR İÇİNDE BUNALIMDA KALIYORUM

Hocam, dinimizle ilgili bu kadar farklı yorumlar var. Birinin helal dediğine öbürü haram diyor. Birine göre cennetlik olan öbürüne göre cehennemlik oluyor. (Sizi tenzih ederim, siz hep hoşgörülü yaklaşıyorsunuz) Kur’ân-ı Kerim açık seçik anlaşılır bir kitap değil mi ki de bu kadar çok Farklı yorum var? Yine bir rivayete biri uydurma diyor öbürü sağlam diyor. Bazen ciddi anlamda bunalıyorum, daralıyorum. Hangi yoruma inanacağımı şaşırıyorum ve âhiretimle ilgili ciddi anlamda kaygı duyuyorum. Sanırım pek çok Müslüman da benim durumumda...

Cevap: Hiç ahiretiniz için tereddüde düşmeyin. Ne benim dediğime bakın, ne de öbürünün. Sizi cennete götürecek olan insanların işkembeden ürettikleri din değil, Hakk'ın buyruğudur. Açın çarpıtılmamış bir meali okuyun, Kur'ân yolunda gidin. Kolay, basit, pürüzsüz, dümdüz yol. İşte bu yol doğru cennete çıkar. Sizin ahiretinizi insanlar değil, Kur'ân belirler. Bazı kimseler, Allah'ın kolay dinini güçleştirmek için aldıkları eğitimle dizayn edilmişlerdir. Anlattıkları Kur'ân dini değil, beslendikleri ortamın dinidir. Eğer işimiz onlara kaldıysa yandık, hepimiz yandık. Sadece biz değil, 6,5 milyar insan da yandı. Sanki Allah bu insanları yakmak için yaratmış. Hâşâ öyle değil. O daraltıcı anlatımlara hiç değer vermeyin. Kimse kimsenin âhiretini belirleyemez. Allah'ın rahmeti her varlığı kuşatmıştır. O kapsayıcı rahmet en büyük güvencemizdir.