KULAK ÇINLAMASI... *** FATİHA SURESİNİ NİÇİN ÖLÜLERE OKUYORUZ?
Çarşamba, 23 Ekim 2013 00:00

KULAK ÇINLAMASI, HZ. PEYGAMBERİMİZİN, KULU ALLAH KATINDA ANMASI MIDIR?

Selâmünaleyküm hocam, günlerden beri merak ettiğim bir şey var. Kulak çınlaması olduğunda Peygamber Efendimiz bizi Allah katında anıp dua eder ve ruhumuz bunu hissettiğinde kulağımız çınlarmış ve o anda salavat getirmeliymişiz. Bunu takvim yaprağında okudum ama çoğu insan uydurma diyorlar. Bu ne kadar doğrudur ve bununla ilgili bir âyet var mıdır? Teşekkürler...

Cevap: Bu yazdığınız şey saçma değil, saçmanın da saçmasıdır. Kulak çınlaması, fizyolojik bir sebepten kaynaklanır. Peygamberimiz niçin bizi Allah'ın yanında anacakmış? O İlâhî huzurda kendisini Hakk'a vermiştir. O bizi anmaz, biz onu anarsak o da bizi hatırlar. Bu söz, Peygamber'i tanrılaştırma anlamına gelir. Allah ile kul arasında vasıta yoktur. Her kul, doğrudan Allah ile bağlantılıdır, çünkü Cenabı Hak kuluna, şah damarından daha yakındır. Yani Allah, kulunun içinden geçen her düşünceyi bilir, sinirinden organlarına kadar tüm organların deprenmesini bilir. Öyle iken kulunu, bir başkasının, kendisine hatırlatmasına ne gerek var? Allah kulunu bilmez mi ki başkası O'na hatırlatsın? Böyle hurafe inançları bırakın, Tevhîde gelin, tevhîde. Allah ile kul arasındaki bütün aracıları çıkarın. İşte bunun adı tevhîddir. Cenabı Hak buyurmuştur: "Biz ona şah damarından daha yakınız!"

 


 

FATİHA SURESİNİ NİÇİN ÖLÜLERE OKUYORUZ?

Değerli hocam öncelikle sağlık sıhhat ve uzun ömürler diliyorum, sizin eserlerinizle aydınlanmaya çalışıyorum.

Benim sualim: Fatiha Suresini niçin ölülere okuyoruz? Sizin kaleminizden en doğrusunu öğrenmek isterim, hayırlı günler dilerim...

Cevap: Fatiha duaların en güzelidir. İşte bunun için ölülere bu duanın okunması gelenekleştirilmiştir. Yalnız ölülere ne Fatiha ve ne de herhangi bir Kur’ân suresi okunması hakkında sağlam bir Kur'ân veya hadis delili yoktur. Peygamberimizden asırlar sonra ölülere Kur'ân okunması gündeme getirilmiş ve zamanla dini törenlerin vazgeçilmezi haline getirilmiştir. Temelde bu uygulama bid'attir ama bu geleneği kaldırmak da artık pek zordur. Böylece biz, hayat kitabı olan Kur'ân'ı ölü kitabı haline getirmişiz. Âkif'in dediği gibi:

Ya açar da bakarız nazm-ı Celîlin yaprağına,

Ya da üfler geçeriz bir ölünün toprağına

İnmemiştir hele Kur'ân bunu hakkıyla bilin

Ne mezarlıkta okunmak, ne de fal bakmak için

Ben ölülere Fatiha okumuyorum, Peygamberimizin mezarlıktan geçerken veya kabristanı ziyareti sırasında okuduğu duayı okuyorum. O da şudur:

"Esselâmu aleykum dâre kavmin mü'minîn, Ve inna inşaallahu bikum lâhikun; entum selefuna ve nahnu bil-eser. Ğaferallahu lenâ ve lekum ve lisâiril-mü'minîn":

Ey mü'minler yurdunun sakinleri, selâm size. Biz de inşaallah size geleceğiz. Siz bizden önce gittiniz, biz de arkanızdan gelmekteyiz. Allah bizi de, sizi de ve bütün mü'minleri de bağışlasın.