DEVLET BANKASININ İCRA DOSYALARINI TAKİP ETMEK *** RÜYA YORUMU ÜZERİNE
Cumartesi, 19 Ekim 2013 00:00

 Bankanın kredi alacaklarını takip ve icra yoluyla tahsil eden avukatın işle para kazanması caiz mi?

Hocam merhaba; ben Bakırköy de avukatlık yapmaktayım. Sorum şöyle; bir devlet bankasının icra dosyalarını takip etmek için başvurdum. Kabul gördü. Ancak bazı arkadaşlarım banka dosyalarını takip etmenin caiz olmayacağını söylediler. Banka faiz kurumu. Ancak benim yapacağım iş: bankaya borcu olan vatandaşları icraya verip paralarını faiziyle birlikte alıp bankaya vermek ve devletin yasa ile takdir ettiği vekâlet ücretini vatandaştan almak. Benim vekâlet ücretimin içinde faiz yok. Ancak bankanın faiz almasına vesile oluyorum. Bu konudaki görüşlerinizi bildirirseniz memnun olurum. Teşekkür ederim..

Cevap: Banka gibi ekonomik kurumlar, devletin yasalarıyla kurulmuş müesseselerdir. Banka bu işi yapacak, siz yapmasanız başka birisi yapacaktır. Bankanın hukuki işlerini takibetmekte bence bir sakınca yoktur. Siz emeğinizin karşılığını alıyorsunuz, bunda haram yok. Ancak yapacağınız iş, dar, sıkışık durumda olanlardan icra yoluyla anaparadan ayrı olarak faiz de alıp zor durumda olan insanı ezmektir. Böyle bir şeye alet olmanızı ben şahsen doğru bulmam. Yaptığınız iş yasal da olsa, takva bakımından uygun bir eylem değildir. Siz benim fetvamdan çok kendi vicdanınıza danışın. Vicdanınız rahatsızlık duymuyorsa sorun yok. Çünkü Peygamberimiz: "Müftüler fetva verse de sen kendi vicdadına danış!" buyurmuştur.


 

RÜYA YORUMU ÜZERİNE

Merhabalar Süleyman Bey, gördüğüm bir rüyanın anlamını araştırmaya çalışırken web sitenizi buldum. Acaba bana bu rüya konusuda bir meal verebilir misiniz?

Rüyamda üç kişi bir köydeyiz, sanki iki kadın bir erkeğiz. Ama bu köyde istenmiyoruz, bizi hor görüyorlar. Sonra bizi yakalayıp derin bir çukur açıp, bu çukura 3 kazık dikip bağlıyorlar. Bir gece böyle beklememizi ardından, bizi yakacaklarını söylüyorlar. Biz o çukurda dururken çukurun tepesinde genç bir adam görüyorum. Bu genç adam bize Allah olduğunu söylüyor. Korkmamamız gerektiğini, bizi acılardan alıkoyacağını söylüyor. Elinde irice bir tohum var, taze bir çağla tanesi gibi. Bunu 3’e bölüyor, her birimizin ağzına bir parça veriyor. Artık acı çekmeyeceğimizi ve hayatımıza devam edeceğimizi söylüyor. Ertesi gün insanlar dedikleri gibi bizi yakıyorlar, ama biz hiç acı çekmiyoruz. Sonraki gün yine aynı köyde ama başka bedenlerde hayatımıza devam ediyoruz.

Sizce bu rüyanın bir anlamı var mıdır? Vakit ayırdığınız için çok teşekkürler. Sağlıcakla kalın.

Cevap: Ben rüya yorumcusu değilim. Öyle anlaşılıyor ki siz reenkarnasyon düşüncesinin etkisinde kalmışsınız. O düşünceler size rüyanızda şekillenmiş. Ama bir rüya yorumcusu olmadığım için fazla bir şey söyleyemiyorum. Allah hayra tebdil eylesin.