BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN (3)
Perşembe, 17 Ekim 2013 00:00

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN (3)

(...dünden devam)

Kurban Nasıl Kesilir?

Kurbanı bizzat sahibinin kesmesi mendubdur. Kendisi kesemezse başkası­na kestirir. Başkasına kestirecek ise kesen kimseyi kendi yerine vekîl edip ba­şında bulunması müstehabdır. Kurbanı keserken hayvana eziyet etmemeli, kesme yerine incitmeden götürmelidir. Kesmeden önce hayvana su vermek müstehabdır. Keserken keskin bıçak kullanmak lâzımdır. Hayvanı yatırıp hazırladıktan sonra "Henüz elini hayvanın boğazına dokundurmadan:

"Veccehtu vechiye lillezî fatara's-semâvâti ve'l-arda hanîfen vemâ ene mine'l-muşrikîn. İnne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbi'l-âlemîn la şerike leh ve bizâlike umirtu ve ene evvelu'l-muslimîn. Allahumme tekab-bel minnî kemâ takabbelte min İbrâhîme halîlike ve Muhammed'in habîbike

"(Yüzümü gökleri ve yeri yaratan Allah'a, O'nun birliğine inanarak çevir­dim. Ben müşriklerden değilim. Benim namazım, ibâdetim, hayâtım ve ölümüm hep âlemlerin Rabbi Allah içindir. O'nun ortağı yoktur. Bana böyle emrolundu ve ben (Allah'a) teslim olanların ilkiyim. Allah'ım, dostun İbrahim'den, sevgilin Muhammed'den kabul buyurduğun gibi benden de kabul buyur) diye duâ et­meli ve:

"Bismillah! Allâhu ekber Allâhu ekber Allâhu ekber lâilâhe illâllahu vallâhu ekber Allâhu ekber ve lillâhi'l-hamd. Bismillah! Allâhu ekber" deyip artık hiçbir şey konuşmadan hemen kesmelidir.

Teşrik tekbirleri:

Kurban bayramı münasebetiyle namaz kılanların uyması gereken bir hususa da dikkati çekmek isterim. Bu da teşrik tekbîrleridir.

Kurban bayramında, Arefe günü sabah namazının sonundan Bayramın dördüncü günü ikindi namazının sonuna kadar her farz namazda selâmdan sonra bir defa tekbîr getirmek vâcibdir. İmâm-ı A'zam'a göre tekbîr, şehirlerde oturanların cemâatle kıldıkları namazlarda vâcibdir. Ama bu şart yalnız İmam'a göredir. İki talebesine göre, bu müddet içinde kim olursa olsun ve nerede kılarsa kılsın, köylü, şehirli, münferid ve cemâat herkes tekbîr getirecektir. Fetva, bu görüşe göredir. Tekbîr şudur:

"Allâhu ekber Allâhu ekber lâilâhe illâllâhu vallâhu ekber Allâhu ekber ve lillâhi'l-hamd."

“Bir hayat kurtaran, bütün insanları kurtarmış gibi sevap kazanır. (Maide: 32) Allah ülkemizi sıkıntılardan, yoksulluktan ve her türlü yersel ve göksel âfetlerden, toplumsal huzursuzluklardan korusun!

Daima mesut ve bahtiyar olmanız dileğimle bayramınızı kutlarım. Her şey gönlünüzce olsun! Barış, huzur ve mutluluk dolu günler, uzun ve sağlıklı yıllar dilerim.

*****