BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN (2)
Çarşamba, 16 Ekim 2013 00:00

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN (2)

(...dünden devam)

Yüce Allah, artık iyice maddeleşen, din ve ahlak tanımaz hale gelen, hattâ tanrılık iddia etmeğe başlayan azıtmış, yolunu şaşırmış bütün dünya insanlarını doğal âfetlerle veya çeşitli olaylarla uyarır

Teknoloji ne denli gelişirse gelişsin, İlahi iradenin dilediği felâket engellenemez. İşte Amerika. Her yıl orada büyük fırtınalar, tayfunlar, su baskınları olmakta, en gelişmiş Amerikan teknolojisi bu felâketleri önleyememektedir.

Değerli kardeşlerim, insanlar temelde kardeştir. Çünkü kökenleri birdir. İnancı ne olursa olsun dünyanın çeşitli yörelerinde insanlık çaresizlik içinde kıvranırken biz burada rahat edemeyiz. Nitekim Peygamberimiz, “Yanı başında komşusu aç iken karnını doyurup yatan kimsenin mü’min olmadığını” belirtmiştir. Şeyh Sa’di: “Beni Âdem a’zây-ı yek dîgerend Ki der âferîneş zi yek cevherend: Âdem oğulları, birbirinin organları gibidirler. Bir organ rahatsız olunca diğerleri de onun acısını duyar” sözüyle toplumsal bağlılık ve dayanışmaya işaret etmiştir.

Kardeşlerim, şu kurban bayramında kurban kesmek sünnettir. Buna vacip diyenler varsa da gerçekte sünnettir. Yoksullara, özellikle şiddetli ihtiyaç, açlık ve sefalet içinde kıvrananlara yardım etmek, farz derecesinde bir görevdir. Yanıbaşımızdaki komşumuz Suriye’deki rejimin zulmünden kaçan Güney illerimizdeki sığınmacı kardeşlerimize yardım elini uzatmalıyız. Kesilen kurban etlerinin tamamını veya bir kısmını bu kardeşlerimize göndermeliyiz. Veya kurbanı sığınmacıların bulundukları yerde kestirip etlerini bu insanlara dağıtmalıyız. Bayramda kurban kesmeyen, bayram sonu kurbanının parasını bu insanlara yardım olarak gönderirse büyük sevap işlemiş olur. Çünkü fıkıh kuralına göre bayram günlerinde kurbanını kesemeyen, bayramdan sonra kurbanın parasını sadaka olarak verir. Bazı aileler de birden fazla kurban keserler. Gerçekte bir aileye bir kurban yeter. Birden fazla kurban kesmek isteyen, bir tane kessin, diğer kurbanların parasını yardıma muhtaç olanlara göndersin.

Bu münasebetle kurban ve kesimi hakkında özet bilgi sunmayı uygun buluyorum:

Kurbanın Vakti

Kurban kesmenin vakti, Kurban Bayramı günleridir. Bunlar bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günleridir. Kurbanı, bayramın birinci günü kesmek daha iyidir. Bayram namazı kılınan yerlerde namazdan sonra, kılınmayan köy ve yaylalarda sabah namazının vakti girdikten sonra kurban kesilir. Gece kurban kesmek mekruhtur.

Kurbanı kesmeden sadaka vermekle kurban borcu ödenmiş olmaz. Fakat herhangi bir sebeple Bayram günlerinde satın alınıp kesilmeyen kurbanın parası sadaka verilir.

Kurbanın Eti

Kurbanın etini üçe ayırmak, bir bölümünü evine bırakıp bir kısmını fakîrlere, bir kısmını da eşe dosta dağıtmak daha uygundur. Kurbanın etini, derisini tamamen sadaka vermek de caizdir, hattâ daha makbuldür. Ancak kurbanın etinden bir parça yemek sünnettir.

Kurban Kesilecek Hayvanlar

Deve, sığır, koyun ve keçidir. Bunların erkeği de dişisi de kurban edilebilir. Tavuk, horoz ve eti yenilen vahşi hayvanlar kurban edilemez. Devenin beş seneliği, sığırın (öküz-inek-manda) iki seneliği koyun-keçinin bir seneliği kurban kesilebilir. Koyunun gösterişli olan altı aylığı da kurban edilebilir.

Bir koç veya teke ne kadar cüsseli olursa olsun ancak bir kişiye kurban olabilir. Sığırı yedi kişi, deveyi on kişi ortaklaşa kurban kesebilirler.

(devamı yarın..)