BANA GÖRÜNEN ŞEY NEDİR VE NE ANLAMA GELİR? *** ÖLENİN YERİNE VEKÂLETEN HACCA GİTME
Perşembe, 26 Eylül 2013 00:00

BANA GÖRÜNEN ŞEY NEDİR VE NE ANLAMA GELİR?

Hocam selâmünaleyküm. Hocam öncelikle Allah sizden razı olsun. Sizin ilminizden çok fayda gördük, sevilen sayılan bir ilim insanısınız. Hocam geçen sene sabah daha gün açmamış hava karanlık uyuyorum. Yattığım odada bir ses duydum sanki bir emir gibi gür ve sert bir ses Âdem dedi, uyandım etrafa baktım sanki odaya biri girmiş bana sesleniyor. Baktım kimse yok şaşırdım neyse yattım tekrar gözlerimi kapadım yine aynı ses gür ve sanki emir verir gibi Âdem dedi. Bu sefer kalktım odada yine kimse yok. O arada sabah ezanı okunmaya başladı. Hocam bu geçen sene oldu. Geçen hafta yine gün açmamış uyuyorum, birden uyandım yatağımın yanında boyu 1.80 civarı bir varlık diyeceğim. İnsan görüntüsü yok yuvarlak kafası olan yuvarlak ve büyük gözleri olan bir şey onu yatağımın yanında gördüm bana bakıyor. Birden korktum tabi ki birden bire oldu. Daha sonra korkudan gözlerimi kapattım. Açtığımda gitmişti ve o sırada yine sabah ezanı okunmaya başladı. Kalkıp namazımı kıldım. Hocam nedir bu neler oluyor. Bunun hikmeti nedir. Sizi sever ve sayarım lütfen bana bir cevap. Şimdiden teşekkürler Allah yar ve yardımcınız olsun.

Cevap: Size ruhani bir varlık görünmüş, bu sizin gönül gözünüzün açık olduğunu gösterir. Bana göre siz seher vakti kalkın, iki rek'at namaz kılın, sonra yarım saat kadar "Allah, Allah" diye zikredin. Ama böyle yaparken Allah'tan başka bir şey düşünmeyecek ve O'ndan başka tüm varlıkları unutmaya çalışacaksınız. Sanıyorum bu usul size ferahlık getirir. Başka bir yorum bilmiyorum. Saadetler dilerim.

 

ÖLENİN YERİNE VEKÂLETEN HACCA GİTME

Selamünaleyküm, babam rahmetli oldu. Annemle hac'ca gitmek için 5 senedir müracaat etmelerine rağmen çıkmamıştı. Hac için biriktirdiği para hazırda bekliyor. Bize hac konusunda bir vasiyeti yok. Babamın yerine vekâleten hac'ca gitmek gerekli midir yoksa ölünce hac farizası düşer mi?

Cevap: Her insanın amel (eylem) defteri son nefesiyle birlikte kapanır. Babanız, müracaat etmesine karşın hac imkânına ulaşmamışsa Hac farizasından sorumlu değildir. Kendisinden sonra hacca gitme konusunda bir vasiyyeti de olmamışsa sizin, ona vekâleten hacca gitmeniz gerekmez. Hacca gidecekseniz gidersiniz ama babanızın vekili olarak değil, kendi adınıza gidersiniz, babanıza da dua edersiniz.

Bana göre hac için harcayacağınız parayı bir darda kalmışa, okumakta sıkıntı çeken bir öğrenciye verseniz Allah katında daha makbul iş yapmış olursunuz