BEDENİ TIBBIN HİZMETİNE BAĞIŞLAMAK GÜNAH MI? *** BANKA SİSTEMİNDEN KURTULMAK...
Çarşamba, 04 Eylül 2013 00:00

BEDENİ TIBBIN HİZMETİNE BAĞIŞLAMAK GÜNAH MI?

Sayın hocam, ben akciğer kanser hastasıyım. 5 yıldır tıp ilmi ve doktorlarımızın çabaları ile oldukça sağlıklı olarak yaşatılmaktayım..

Tıbba ve Türk doktorlarına teşekkür edebilmek için naaşımı kadavra olarak kullanılmak üzere tıp fakültesine bağışlamayı düşünüyorum. Bu bağışı yaptığım takdirde; prosedür gereği naaşım yıkanıp, cenaze namazım kılındıktan sonra 5 sene kadar defnedilmeyip öğrenciler tarafından kullanılacak ve daha sonra defnedilecek.

Böyle bir durumun dinen sakıncası var mıdır? Hemen defnedilmediğim takdirde ruhum muazzep olur mu? Henüz vakit varken bana cevap verirseniz çok mutlu olurum. Saygılarımla...

Cevap: Kanaatime göre öldükten sonra bedeninizin kadavra olarak kullanılmasına izin vermeniz günah değildir. Çünkü nasıl olsa o beden toprakta çürüyecek. Çürümeden önce insan sağlığına hizmet edecek birkaç öğrencinin, bedeninizi inceleyip insan yapısını öğrenmelerine katkı sağlamanız güzel bir davranış olur. Ruh bedenden çıktıktan sonra artık o beden sizin değil, toprağın malıdır. Toprak alıp onu kendisine döndürecektir eninde sonunda. Ruh da asla bir daha içinden çıktığı bedene girmez, girmeyecektir. Âhirette Allah ruha, dünyadaki bedenine benzer ama çürümeyen. zamanüstü bir beden verecektir. Bu durumda ruhunuzun ayrıldığı bedeninizi kadavra olarak bağışlamanızda bir sakınca yoktur, ayrıca bu fedâkârlığınızdan ötürü sevap da alırsınız sanırım. Allah sağlık ve iman selameti ihsan buyursun.

 


 

BANKA SİSTEMİNDEN KURTULMAK İÇİN UZAYA GİTMEK GEREK

Muhterem Hocam, saygı ile ellerinizden öper, hürmetle selamlarım. 7,8 senedir her gün muntazaman günlük yazılarınızı takip ediyorum, Allah sizden razı olsun. Çok şey öğrendim. Sizi takip ettiğim süre içinde inanın ibadetimi daha bir zevk ve şevkle yapıyorum. Size benim de bir sorum var, biliyorum kızacaksınız ama yine de soruyorum. Bir gayrımenkulü bankaya kiraya vermenin hükmü nedir? Saygılarımla...

Cevap: Sevgili kardeşim gayrimenkulünüzü kiralamak isteyene kiralarsınız. Bankaya kiralamak veya başka birine kiralamak ne fark eder? Ayrıca bankalar devletin çıkardığı kanunlarla kurulmuş, yasal kurumlardır. Banka olmasa ekonomi yürür mü?

Bankanın ticari işlemi sizi ilgilendirmez. Sizi ilgilendiren gayri menkulünüzün kirasıdır. Bu kirayı alır, normal vergisini ödersiniz, zekâtını da verirsiniz. İşte İslâma uygun olan budur. Kimse kimsenin yaptığından sorumlu değildir. En büyük bankacı da devletin kendisidir. Nereye gitsen devletler banka ile çalışır. İstersen uzaya git, orada şimdilik banka yoktur ama yüz yıl sonra belli olmaz. Onun için acele etmek gerek(!)