BAŞ AÇIK ÇALIŞMAK *** RAMAZAN HİLÂLİNİ GÖZETLEME ÜZERİNE
Salı, 27 Ağustos 2013 00:00

BAŞ AÇIK ÇALIŞMAK

Selamünaleyküm hocam; eşim okul öncesi öğretmenliği mezunu. Okul biteli 3 yıl oldu. Başörtüsü yasağından dolayı çalışmaması yönünde bir karar aldık. Kpss sınavına da hiç girmedi. Bazen de düşünüyoruz acaba yanlış mı yaptık diye? Dine hizmet etmek amacıyla başörtüsünü çıkarsa, çalışmaya başlasa doğru olur mu? Çalışmazsa bir mesuliyeti olur mu?

Cevap: Siz kendi nefsinize danışın, kanaatinize göre hareket edin. Biz, sadece saçları kapatmanın, Kur'ân'ın emri olduğunu söyleriz. Nur Suresi 30-31. âyetler. Ama "müftüler fetva verse de sen kendi nefsine danış" buyurmuş Peygamberimiz.

 


 

RAMAZAN HİLÂLİNİ GÖZETLEME ÜZERİNE

Selamunaleyküm Hocam. İyisinizdir inşallah. Sağlınız için duacıyız. Hocam size bir sorum olacak. Neden her sene Ramazan ayında biz Türkler önceden hazırlanmış takvimlere göre orucumuzu tutmaya başlıyoruz, Araplar ise yine de aya bakarak karar veriyorlar? Nerdeyse her sene Türkler ve Araplar bir gün arayla başlıyorlar oruca. Aynı zamanda Kadir Gecesi ve Bayram da farklı oluyor. Bu konudaki görüşünüzü merak ediyorum Hocam. Ellerinizden öpüyorum, selamlar ...

Cevap: Kur'ân'da Ramazan ayına yetişmiş olanın, o ayda oruç tutması emredilmektedir. Peygamberimiz de "Biz ümmi bir toplumuz, okuma yazma bilmeyiz. Hilâli gördüğünüz zaman oruca başlayınız, tekrar hilâli görünce orucu bitiriniz. Şayet hava bulutlu ise Ramazanı otuz güne tamamlayınız" buyurmuştur. Hadiste okuryazar olmayan, hesap kitap bilmeyenlerin hilâle bakarak oruca başlamaları ve bozmaları emredilmiştir. Araplar Hadisin görme şıkkına bağlı kalarak hilâli gözetlemekte ve çeşitli yerlerde hilâlin göründüğü saptanınca oruca başlamaktadırlar. Hilâl bazı yerlerde göründüğü halde hava şartları dolayısıyla bazı yerlerde de görünmeyebilir. Şimdi bugün takvim bilgisi çok ilerlemiş ve yeni ayın ne zaman görüneceği çok net olarak belirlenebilmektedir. Biz ümmi toplum olmadığımıza ve hesap kitap bildiğimize göre artık çıkıp dağlarda hilâli gözetlemeğe gerek yoktur. Bu ince hesaplara dayanılarak atılan uzay araçları saniye şaşmadan ta aya kadar ulaşabilmektedir. Bu bakımdan biz astronomik hesaba dayanarak oruca başlamaktayız ama kimi Arap ülkeleri gözetlemeyi sürdürmektedirler. Bu yüzden kimi sene hesap ile saptanan günde ay görülmekte, kimi zaman görülmemekte, bu yüzden ihtilaflar olmaktadır. Şayet bütün İslâm milletleri hesap ile ayın tespiti konusunda birleşseler ihtilaf kalmaz ama bunun için herhalde anlayış ve zaman gerekmektedir.