ASKERİYEDEN BİR SORU
Çarşamba, 14 Ağustos 2013 00:00

ASKERİYEDEN BİR SORU

Selamın aleykum hocam ben 14 yaşımda askeri okula girdim. Şu an 25 yaşımdayım ve 14 yaşımdan beri askeriyedeyim. Bu sebepten dolayı İslam’ın pek çok gereğini yerine getiremedim, getiremiyorum. Bu konuda ne yapabilirm? Sizin tecrübe ve bilginize sığınaraktan bu konuda bir yol göstermenizi arz ediyorum. Hayırlı günler. ..

Cevap: Evladım, sabah namazını kılabilirsiniz. Açıktan kılamıyorsanız abedstinizi alıp yatağınızda oturarak da kılabilirsiniz. Öğle ve ikindi namazlarını vakit bulamadığınız için kılamıyorsanız, öğle vakti içinde yemek paydosunda hemen abdestinizi alır, iki namazı birleştirme niyetiyle önce dört rek'at öğle namazını, ardından da dört rek'at ikindi namazını kılarsınız. Kaldı akşam ve yatsı namazları. Güneş battıktan sonra ne zaman fırsat bulursanız yine iki namazı birlikte kılabilirsiniz. Akşam vakti içinde önce akşamı, sonra yatsıyı birlikte kılarsınız. Akşam vakti içinde kılamazsanız yatmadan önce evvela akşamı, sonra yatsıyı kılarsınız. Buna cem' denilir. Zorunlu hallerde uygulanır. Namaz kılmaya hiç vakit bulamadığınız zama da en azında içinizden "Allah, Allah" deyip Allah'a yönelin, O'nu anın. Bu da Allah ile iletişim kurmaktır. Derslerinize iyi çalışın, bize imanlı subaylar lazım. Allah sizi muvaffak eylesin.

Genç subayın cevabı:

Saygıdeğer hocam, sağolun Allah razı olsun. Benim mesajıma zaman ayırıp cevapladığınız için teşekkür ediyorum. İçimde yanan ateşi bir Allah, bir de ben bilirim. Gemide görev yapıyorum. Deniz subayıyım. Yani görev yaptığım insanların düşünce ve davranışlarıyla benim düşünce ve davranışlarım arasında bayağı bir fark var. Bu yüzden zorunlu hizmet süremi doldurup çıkmayı düşünüyorum. Bilmiyorum açıkçası hocam napıcağımı. Yani dinimi tam yaşamak istiyorum.

Cevap: Değerli subayım, önemli olan düşüncedir, insanın gönlündeki niyyetidir. Siz gönülden Allah'a ve kitabına bağlı olduktan sonra dininizin özünü yaşıyorsunuz demektir. Şimdi ayrılmayı falan düşünme, vazifeni yap. Ama içinden hiç Allah sevgisi eksik olmasın. Vazifede kal ki çevrendekiler senden istifade etsinler. Zaman gelir, gönlünün istediği gibi yaşama fırsatına erersin. Aslında namaz ve ibadet Allah ile iletişim kurmaktır. İçinden Allah'ı düşünürsen O'nunla iletişim halindesin. İçinde Allah düşüncesi yoksa görünürde kılınan namaz, gerçek namaz değildir. İnsanı olgunlaştıran, ebedi mutluluğa erdirecek olan Hak sevgisidir. Biz her an Rabbimize doğru koşmaktayız ama bunun farkında değiliz. İnşikak Suresinde Cenabı Mevlâ şöyle buyurur:

"6- Ey insan, sen, Rabbine varan yolda çabalayıp durmaktasın, nihâyet O'na varacaksın.7- (O zaman) Kimin Kitabı sağından verilirse, 8- O, kolay bir hesaba çekilecek, 9- Ve sevinçli olarak âilesine dönecektir.10- Kimin Kitabı arka tarafından verilirse.11- O, ölümü çağıracak,12- Ve alevli ateşe girecektir.13- Çünkü o, (dünyâda) âilesi arasında (şımarık ve) sevinçli idi.14- O, hiç (Rabbine) dönmeyeceğini sanmıştı.15- Hayır, Rabbi O'nu görmekte idi."

Ne mutlu, o manevi âlemde eylem kütüğü sağ yanından verilenlere, ne mutlu Rabbin lütuf hitabına erenlere. Selamlar, gözlerinden öperim.