EBEDA KELİMESİ NE ANLAMA GELİYOR?
Perşembe, 08 Ağustos 2013 00:00

EBEDA KELİMESİ NE ANLAMA GELİYOR?

Bir sorum var S. A. Hocam, ben avukatım .... Bakırköy'de bürom var; çalışmaktayım. Arapça bilgim iyi sayılır. İnternetten sizin ve birçok hocanın tefsirlerini dinliyorum. Kur’ân’ı anlamaya çalışıyorum. Size sorum şudur;

Âyetlerde küfür içinde olanların cehennemde kalacakları söyleniyor. Ancak âyetlerde çoğunlukla; innellezîne keferû fî nari cehenneme halidîne fîha ..... olarak geçiyor.

Ben bir yer halidîne fîha ebedâ... olarak gördüm. Sizin bir gazetedeki yazınızı okumuştum. Orada demiştiniz ki; cehennem sonsuz değil. Cehennemdeki kâfir çok uzun süre cehennemde kalacak sonra çıkacak. Halidîne kelimesini ebedi değil, çok uzun süre olarak yorumluyorsunuz. Ancak bir âyette cehennemlikler için halidîne fîha ebedâ olarak görmüştüm.

Cennetlikler için halidîne fîha ebedâ olarak geçiyor. Ancak cehennemlikler için halidîne fîha olarak geçiyor. Bir yerde de halidîne fîha ebedâ olarak geçiyor. Sizin bu fikrinizin delili nedir? Hangi âyet ya da âyetlerdir? Öğrenmek için soruyorum.

Diğer sorum da: sitenizde olan ses kayıtlarının hemen hemen hepsini dinledim. Bazılarını birden çok dinledim. Başkaca ses kayıtlarınız var mıdır? Nerden ulaşabiliriz? Teşekkür ederim.

Cevap: ..., Kur'ân'ın birçok âyetinde Allah'ın, işlenen suça dengi bir ceza vereceği, ama işlenen iyiliğe kat kat fazla ödül vereceği belirtilir. Bir insanın ömrü ebediyyen günahla geçse bile bunun cezası ancak o ömür süserince azap olur. 60 yıllık suç için milyarlarca, sonsuzca ceza vermek Allah'ın şanına yakışır mı? Kâfir de olsa insanlar Allah'ın kulu değil mi? Allah'ın cezası intikam için değil, ıslah içindir. Sonsuzca cezanın ıslah yanı var mı? Ben Kur'ân'da böyle bir mana bulamıyorum. Ve Allah'ın rahmetinin gazabından fazla olduğunu da biliyorum. Hangi mahlûk, yaratandan daha merhametli olabilir ki? Bana göre her insan ne kadar suçlu olursa olsun, cehennem ıslah evinde kirlerinden arındıktan sonra cennete çıkar. Allah'ın rahmeti bunu gerektirir. Kur'ân'da bir iki yerde cehennem hakkında kullanılan ebed sözcüğü, çok uzun süre anlamındadır. Suçlulara verilecek cezayı anlatan âyetleri, bu konudaki diğer âyetlerle ve Kur'ân'ın, "Cezanın suça denk olacağı; suça hak ettiğinden fazla ceza vermenin zulüm olduğu; Allah'ın, kullarına zulmetmediği ve etmeyeceği" prensipleriyle karşılaştırırsanız daha iyi anlarsınız.

Ses bandına gelince Kur'ân-ı Kerim Meali ve bazı konulardaki konuşmalarımı içeren bir bant vardır. Bunu Yeni Ufuklar Neşriyattan temin etmek mümkündür. Ayrıca Tarım Türk Tv.'de Cuma günleri 10-15-11,30 arasında Tefsir dersi yapmaktayım. Onu izlemek mümkündür. Ayrıca onlar bu bantları Youtoba da koyuyorlar, ayrıca benim siteme de kısmen konuluyor. Selam, sevgi ve başarı dileklerimle.