NE MİKTAR BİRİKİME ZEKÂT DÜŞER *** KOCA ÖRTÜNMEĞE ENGEL OLABİLİR Mİ?
Perşembe, 01 Ağustos 2013 00:00

NE MİKTAR BİRİKİME ZEKÂT DÜŞER

Hocam hayırlı Ramazanlar dilerim, benim sorum biraz hususi ve zekâtla ilgili, cevaplandırırsanız mutlu olurum.

Ev almak için para biriktiriyorum ve 100gr altınım var. Geçen sene biriktirdiğim tutar üzerinden ve altından 40’ta 1 oranında zekât verdim. Şu an ise biriktirmiş olduğum miktara biraz daha ekledim ve elimde bulunan altının değer kaybetmesinden ötürü bir miktar zararım oldu. Sorum şudur ki:

Bu sene vereceğim zekâtı gene toplam biriktirdiğim tutar üzerinden mi vereceğim?

Elimde bulunan bu 100 gr altın bana 5’te 1 oranında zarar ettirmiş ve geçen sene de vermiş olmama rağmen yine vermekle yükümlü müyüm?

Cevap: Değerli kardeşim, benim kanaatime göre, kişinin evinden ve zorunlu ihtiyaçlarından fazla olan paraya, –bu para bir yıllık olursa zekât düşer. Şimdi sizin eviniz yok, biriktirdiğiniz para, ev almak için. Yani alacağınız evin henüz karşılığı değil. Ne zaman ki birikiminiz, normal bir evin fiyatını aşarsa ve o miktarın üzerinden bir yıl geçerse o miktarın zekâtını vermek gerekir.

Ama klasik anlayışa göre madem elinizde ihtiyaç fazlası birikim var, bunun üzerinden bir yıl geçmiş ise % 2,5 üzerinden zekâtı verilir. Altından zarar etmişsiniz, kâr etmişsiniz bir yana, elinizdeki ihtiyaç fazlası altının da her yıl % 2,5 oranında zekâtı verilir. Ama dediğim gibi ev en temel ihtiyaçtır. Eviniz yok ve siz altını ve parayı ev almak için biriktirmişsiniz. Onunla zorunlu ihtiyacınız olan bir ev alacaksınız. O ev parasına zekât düşmez. Bu benim kanaatimdir. Tercih size aittir.

 


 

KOCA ÖRTÜNMEĞE ENGEL OLABİLİR Mİ?

Hayırlı günler, ben örtünmek istiyorum ama eşim hayır diyor. Onu ikna edemedim, çok üstüne gidersem aile huzurumuz bozulabilir. Sizce ne yapmalıyım? Bir de örtü âyetleri hangileridir bana söyleyebilir misiniz? İyi günler.

Cevap: Nur Suresinin 30-31. âyetlerinde inanan kadınların örtünmeleri emredilmektedir. Siz isterseniz o âyetlerin açıklamasına bakarsınız. Örtünme Allah'ın emridir ama eğer örtünmeniz âile saadetinizin bozulmasına neden olacaksa bence acele etmeyin. Zaman gelir, kocanız da razı olur. Ama olmazsa onun zoruyla örtünemediğiniz için sorumluluk onun boynuna biner. Zira zor karşısında inkâr dahi caizdir. Karar size aittir. Örtünecekseniz şunun bunun baskısıyla veya etkisiyle değil, kendi kanaatinizle örtünün. Aşırı insanların yalan yanlış yönlendirmelerine kapılmamanızı tavsiye ederim.