TÜRBELERDE MUM YAKMANIN DİNDEKİ HÜKMÜ *** PEYGAMBER’İN SÜNNETİ
Pazar, 28 Temmuz 2013 00:00

TÜRBELERDE MUM YAKMANIN DİNDEKİ HÜKMÜ

Hocam türbelerde mum yakma hakkında bilgim yok, belli bir geleneği var mı? Saygılarımla...

Cevap: Türbelerde mum yakma, eski inançlardan kalma uygulamalardan biridir. Tamamen uydurmadır, şirke kaçar. Türbeye mum yakmanın ne yararı var? Ölünün muma ihtiyacı yoktur. İyi ruhlar için karanlık söz konusu değildir. Ama halkımız tevhidi bırakmış, böyle şirk izlerine sarılmıştır.


 

PEYGAMBER’İN SÜNNETİ

Sayın hocam bildiğimiz kadarı ile Efendimiz Hazretlerinin sünneti de çok önemli. Son sözünde sünnetini ya da hatırladığım kadarı ile ehl i beytini de bıraktığını beyan etmişti diye hatırlıyorum.

Zaten Hocam Kur’ân-ı Kerim i okuduğumuzda âyetler bize Resulullah Efendimize sıkı sıkıya sarılmamızı emrediyor değil mi?

Saygı ile ellerinizden öperim hocam...

Cevap: Sevgili dostum, sünnet, Hz. Peygamber'e sarılmak, onun getirdiği mesaja inanıp gereğince amel etmektir. Peygamberimiz Veda hutbesinde "Size Allah'ın Kitabını bırakıyorum. Ona uyduğunuz sürece asla sapmaz, şaşırmazsınız" buyurmuştur. İşte dorğu olan ve Kur'ân'a uyan rivayet budur. Sonra zamanla sünneti, yani Hz. Peygamber'in sözlerini ve nafile uygulamalarını aynen Kur'ân seviyesine çıkarmak isteyen Sünnet taraflıları bu rivayete Sünneti de ilâve ederek "Size, Allah'ın Kitabını ve benim Sünnetimi bırakıyorum. Onlara uyduğunuz sürece sapmaz, şaşırmazsınız" demişler; Şîîler de Sünnet yerine "Itretî Ehl-i Beytî" sözlerini eklemişler. Böylece rivayet: "Size Allah'ın Kitabını ve benim ailemi, ev halkımı bırakıyorum. Onlara uyduğunuz sürece sapmaz, şaşırmazsınız" şekline girmiştir. Dediğim gibi rivayetin doğrusu birinci şıktır.

Ama elbette Sünnetin yeri önemlidir. Kişi Peygamber'i örnek alarak yaşayacaktır. O, model insandır. Onun ahlakı Kur'ân'da yansımaktadır.