İMSAK VAKTİ NE ZAMAN? *** CENNETE GİRMENİN ŞARTLARI NELERDİR?
Cumartesi, 27 Temmuz 2013 00:00

İMSAK VAKTİ NE ZAMAN?

Bir sorum olacaktı: sahur saat 04:15 idi ve ben gözümü 16 geçe actım. Yataktan fırladım su içtim ve niyet ettim. Acaba 2-3 dakika gecikmeyle orucum kabul olur mu? Acilen cvp bekliyorum.

Cevap: Allah 2-3 dakikaya, birkaç saniyeye bakmaz. Zaten bu dakika ve saniyeler Hz. Peygamber zamanında yoktu. Ayrıca Diyanet Takviminde imsak vakti çok erken gösterilmiştir. Kur'ân'ın özüne hiç uymaz. Güneşin doğmasına bir saat kalıncaya, yani ortalığın ağarıp evlerin, sokakların, renklerin açıkça belli oluncaya kadar sahur yenilebilir. Rahat ol, Allah kabul etsin.

 


 

CENNETE GİRMENİN ŞARTLARI NELERDİR?

Sayın hocam önce saglıgınızın iyi olmasına sevındim. Ayrıca aklıma takılan soruları yazıyorum, eğer sizi rahatsız ediyorsam özür dılerim. Bu güne kadar bize ögretilenler cennete girmek için önce bütün peygamberleri kabul etmen gerekir, denirdi. Mesela Hz. Peygamber’i kabul etmiyor ama iyi bir insansa. Allah’ı kabul ediyorsa ne olacak? Mesela Ebu Cehil Peygamberimizi kabul etmezmiş ama çok da faydası olurmuş. Aslında kimin cennete kimin cehennneme gitmeyeceği (bilinmez). Hatta ben, herkesin affedilip cennete girmesini arzu ediyorum. Sadece bilgi açısından ilgilendim. Selam, saygı ve Allah’a emanet olunuz. sağlıklı günlerde yaşayın.

Cevap: Acaba biraz kitaplarımızı okusanız, en az yüz kez yazdığım açıkladığım şeyi sormasanız daha iyi olmaz mı? "İslâmda Güncel Tartışmalar", "Yeniden İslâma" ve benzeri kitaplarımda bu konular enine boyuna açıklanmıştır. Ama özetle söyleyeyim:

Kur'ân'a göre Allah'ın birliğine, âhiret gününe kesin biçimde inanıp bu inancın gereği olarak salih amel yapan (Allah'a ibadet eden) güzel ahlak kurallarına uyan herkes cennete girer. Cennete girmenin temel üç şartı budur. Bu şartlar içinde peygambere iman yoktur. Çünkü Allah'a şirksiz olarak inanmayı ve salih amel yapmayı peygamberler öğretir. Bu bakımdan herhangi bir peygambere inanıp onun getirdiği usul ile Allah'a ibadet eden kimse cennete gider. Bakara Suresinin 62, Maide Suresinin 69. âyetlerinde bu husus açıklıkla belirtilmiştir: "Şüphesiz inananlar; Yahûdîler, Hıristiyanlar ve Sâbiîler(den) Allah’a ve âhiret gününe inanan ve iyi iş(ler) yapanlara, Rableri katında mükâfât vardır; onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyecek­lerdir."

Kur'ân'a göre Allah'a inanmayan insan müşriktir. Şirkin de en büyüğünü yaşamaktadır. Çünkü o, kendi egosunu tanrı yapmış, kendisine çok üstün akıl, çok büyük güç vermiştir. O kadar ki Allah'a hiç ihtiyacı yoktur. Allah'a inanmayan veya Allah'a ortaklar koşan, Allah ile kullar arasında aracı tanrılar düşünüp Allah'a tapar gibi o uyduruk tanrılara tapan insan, dünya dolusu iyilik etmiş olsa dahi makbul değildir. Güzel eylemler ancak şirksiz imana dayanırsa makbul olur. Yüce Allah buyurur: "O inkâr edenler var ya, eğer yeryüzünde olanların hepsi ve onun bir katı daha kendilerinin olsa da, kıyâmet gününün azâbından kurtulmak için (bunları) fidye verseler, kendilerinden kabul edilmez. Onlar için acı bir azâb vardır." (Maide: 36),

"(O zaman), kendisine zulmeden her kişi, yeryüzünde ne varsa hepsi kendisinin olsaydı (azâbdan kurtulmak için) onu fidye verirdi. Azâbı gördükleri zaman, içlerinde pişmanlık duyarlar, aralarında adâletle hükmedilir, asla haksızlığa uğratılmazlar." (Yunus: 54)

Ama Allah'a, âhirete inanıp güzel iş yapan, iyi ahlaklı herkes kurtuluş ehli olabilir. Bakara 62, Maide 69. Âyetler, bunu vurgulamaktadır.