Tarikat ve Kur’ân’ın Türkçesini okuma *** Şans Oyunları
Cumartesi, 16 Temmuz 2011 08:41

Tarikat ve Kur’ân’ın Türkçesini okuma

Sayın hocam..

1-Çeşitli adlar altında görülen tarikatlara ne derece güvenilirdir? Dinimizde Kuran'a farklı bakış açıları getirip mezhepleştirmek şirk olduğu gibi, insanın Allah’la arasına aracı koymasına ne gerek vardır? Bu açıkça cemaat liderini kutsamak değil midir? Şirke girmez mi? Ben bu gibi tarikatların hem dini açıdan hem siyasi açıdan insanı sömürdüğüne inanıyorum. Bir de bu açıdan sizin görüşünüze başvurmak istedim..

2- Kuran'ın ve surelerin Türkçe anlamını bilmeden Arapçasını ezberlemenin mantığı nedir? Türkçesini anlamadığım bir dili ezberlemenin bana ne faydası olacaktır? Ezan ya da Kuran'ın Türkçe okunmasında bence neden sakınca olsun? Siz ne düşünüyorsunuz? Saygılar

Cevap: Sizin kendinize göre bir düşünceniz ve yargınız varsa artık bana sormanıza gerek yok. Ama isterseniz "İslâm Tasavvufu" adlı eserimi okuyabilirsiniz. Tasavvuf hakkında bir fikir edinmeniz mümkün olur. Öyle birden reddetmekle bir şeyi değiştiremezsiniz. Selamlar

 

Şans Oyunları

Değerli Hocam; Evvela en derin kalb-i muhabbetlerimle saygılarımı sunar uzun ve sağlıklı yaşamanızı dilerim. Sizin aydınlık düşüncelerinizden bir çok insan gibi bu güne kadar ben de çok yararlandım. Bu nedenle Vatan Gazetesi’nde yazmayı bırakmanızın büyük bir eksiklik olduğunu düşünüyorum.

Şans oyunları ile ilgili kafama takılan bir husus var bu konuda aydınlanmak istiyorum. Aşağıda 27 Ocak 2004 tarihinde bu konu ile ilgili Vatan Gazetesi’ndeki köşenizde yayımlanan bir değerlendirmenizin ışığı altında aşağıdaki sonucu çıkarabilir miyiz?

Sayısal Loto vb oyunlarda da Milli Piyango’da olduğu gibi hiçbir şekilde zaman harcamadan üzerinde rakamların yazılı olduğu çekiliş kuponlarını alarak çekilişe katılma imkânı var. Ayrıca bu oyunlarda da elde edilen hâsılatın önemli bir bölümü diğer tüm oyunlarında olduğu gibi kanunlarla belirlenen faaliyetlere kaynak olarak Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Türkiye'nin Tanıtımı, Olimpiyat Oyunları ile Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na aktarılmaktadır. Yani dolaylı da olsa önemli bir kamu yararı da söz konusudur. Bu durumda bu oyundan elde edilebilecek gelir de Milli Piyangodan elde edilen kategoriye girer mi?

Böyle bir gelir elde etmiş olsam ve bunun helal mi haram mı olduğu konusunda içimde yine de bir şüphe kalsa, bunu Enfal Suresin deki savaş ganimetinde olduğu gibi beşte birini veya daha fazlasını infak ederek helal hale getirebilir miyim? En derin saygılarımla

Cevap: Ben Milli piyango gelirine yüzde yüz helal demedim, mekruh dedim. Ama ne türlü olursa olsun loto, toto gibi şans oyunları kanaatime göre helal değildir. Çünkü bunlar insan zihnini çok meşgul ettiği gibi aile bütçesini sarsacak ölçüde de aileye zarar vermektedir. Ayrıca alın teri, el emeği olmayan paradan hayır geleceğine inanmıyorum. Bugün şans oyunu, yarın başka oyun helal sayıla sayıla kumar meşrulaştırılmış olur. Görüşüm budur.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ