BEN ALDIRMAK GÜNAH MIDIR? *** YOLCU NAMAZI
Salı, 09 Temmuz 2013 00:00

BEN ALDIRMAK GÜNAH MIDIR?

Hocam ben aldırmak günah mıdır?

Cevap: Eğer ben, size rahatsızlık veriyor, görünümünüzü bozuyorsa aldırmak günah değildir. Kim günah olduğunu söyledi, bilmiyorum. Kadın, güzelliği için kendine bakar, makyaj yapar. Bu, kadının doğasında vardır. Hatta Peygamberimiz bunu tavsiye etmişlerdir. Mekke’nin Fethi günü kendilerine bey’at etmek üzere gelmiş olan bir kadın, bey’at için elini uzatınca Peygamberimiz ona: “Kadının elleri kınalı olur. Git eline kına yak, sonra gel!” buyurmuştur. Peygamberimizin bu tutumu, kadınları normal biçimde makyaj yapmaya teşviktir. Kadın makyajını yapar, görünümünü güzelleştirirse kendisi huzurlu olacağı gibi kocası da memnun olur.

 


 

YOLCU NAMAZI

Saygıdeğer Hocam, Allah'ın selâm ve bereketi her zaman üzerinize olsun. Ben yolculukta ve misafirlikte namazlarımı her zaman tam kılıyorum. Sünnetleri tam kılıp, öğle, ikindi ve yatsı namazlarının farzlarını 2 rekat kılmak bana mantıklı gelmiyor. Böyle düşünmek ve yapmakla günah işlemiş oluyor muyum? Saygı ve sevgilerimle.

Cevap: Size mantıklı gelmeyen şeyi Peygamberimiz uygulamıştır. Ancak yolculukta namazları ikişer kılmak bir ruhsattır. Dileyen tam kılabilir. Aslında bu iki rek'at uygulaması da Mekke döneminin uygulamasına uymaktadır. Çünkü Mekke döneminde namazlar ikişer rek'at idi. Medine döneminde iki rek'at ilave edilmiştir. Ama Nisa Suresinin 102'nci âyetinden farz namazların ikişer rek'at olduğu anlaşılır. Ancak bu âyet sefer halindeki namazı anlattığı için yolculukta namazın ikişer rek'at kılındığını gösterir. Her ne ise, sizin uygulamanız günah değil, ama Hanefi mezhebine göre isaet (hoş olmayan) bir şeydir. Çünkü verilen ruhsatı kabul etmeme anlamına gelir.