VELÎ KİMDİR?
Perşembe, 04 Temmuz 2013 00:00

VELÎ KİMDİR?

Velî, Allah’ın sevdiği kul demektir. Evet, Allah’ın sevdiği kullar vardır. Yunus Suresi’nin 62’nci âyetine göre Allah’ın velilerine korku yoktur ve onlar üzüntüye uğramayacaklardır. Velî, Allah‘ın sevdiği kul olduğuna göre kimdir Allah’ın sevdiği kul? Bir tane midir? Hayır, bir tane değildir. Enfal Suresi’nin dokuzuncu âyeti, bütün müttakîlerin (korunanların), Allah’ın velîleri olduğunu beyan buyurmaktadır. Allah’a itâat eden bütün kullar, Allah’ın velîleri, sevdiği kullarıdır. Fakat Allah, velîlerinden hangisinin ötekilerden daha üstün olduğunu bize bildirmemiştir. Velîler arasında derecelenmeler olduğunu belirten bazı hadisler nakledilirse de bunlar, üzerine itikat kurulabilecek derecede sağlam hadisler değildir. Bundan dolayı Kur’ân-ı Kerîm’in ruhuna göre Allah’ın emirlerini tutup O’nun yasaklarından kaçan mü’minleri, Allah’ın velîlisi kabul eder, bunlar arasındaki üstünlük ve derece meselesini Allah’a havale eyler ve herkese karşı özellikle salih kullara karşı hüsnü zan besler, büyüklere, âlimlere saygı, küçüklere de şefkat gösteririz. Budur işte İslâm’ın nurlu yolu. Din adına, iman eden, namaz kılan insanların arasını açmak değildir Müslümanlık.

Biz yüce dinimize gönülden inanmış, kendimizi ona hizmete adamışız. Hedefimiz dünya değil, İlâhî rıza; a’mâlimiz riyâ değil, evâmir-i İlâhiyyeye (İlâhî emirlere) ihlâs ile uymaktır. Dinimizin ve kanunlarımızın tanıdığı haklar karşısında indimizde köylü ile milletvekili birdir. Bizim düsturumuz, Resulullah’ın birinci halifesi Hz. Ebubekir (r.a.)in, halife seçildiği gün söylediği şu mübarek sözlerdir:

“Ey insanlar, sizin en iyiniz değilim ama sizin başınıza geçirilmiş bulunuyorum. Güzel hareket edersem bana yardım ediniz; kötü hareket edersem bana karşı koyunuz. Doğruluk emanet, yalancılık hıyânettir. İçinizde zayıf olan, Allah’ın izniyle hakkını kendisine verinceye kadar yanımda en kuvvetlidir. İçinizde kuvvetli olan da, gasbettiği bir hakkı kendisinden alı(p hak sahibine veri)nceye kadar yanımda en zayıftır. Cihadı bırakan toplumları Allah alçaltmış, fuhşun yayıldığı toplumlara Allah yaygın belâ vermiştir. Ben Allah’a ve Resulüne itâat ettiğim sürece siz de bana itâat ediniz. Ben Allah’a ve Resulüne isyan edersem, bana itâat etmeniz gerekmez. Namaza kalkınız. Allah size rahmet eylesin!”