İslâm'ın şarları beşten mi İbarettir? *** Cennete kimler girer
PerÅŸembe, 14 Temmuz 2011 01:00

İslâm'ın şarları beşten mi İbarettir?

Sayın hocam saygılar... Hocam yıllardır bize İslam'ın 5 şartı vardır diye anlattılar. Kur'ân ve sünnette İslam’da 5 şart vardır diye bir hüküm var mıdır? İslam'ın 5 şartı vardır demek, İslam’ın manasına ters düşmüyor mu? İslam umumi ve tek din olduğuna göre İslam'ın şartı 5'dir demek doğru mudur? Ellerinizden öper, saygılar sunarım. Mehmet KARAHAN

Cevap: Bir hadiste İslâm'ın en önemli beş şartı olduğu belirtilir. Amaç en önemli beş temel şartı vurgulamaktır. İslâm'ın şartları elbette bu beş esastan ibaret değildir. Namaz kılmak kadar doğru söylemek, doğru davranmak, Kur'ân'ın bütün emirlerini uygulamak ve yasaklarından kaçmak İslâm'ın şartlarıdır. Bunları beşe indirgemek doğru olamaz ama bin yıldan beri böyle öğretildi, kafalara böyle yerleştirildi. Aslında bu söz, Kur'ân'a uyar bir söz değildir.

 

Cennete kimler girer

Sayın Süleyman Hocam, bir sorum vardır: çoğu Müslümanlar, Müslüman olmayanların cennete giremeyeceğini söylüyorlar. Ama biz Müslümanların elhamdülillah bu doğuştan bir şansımız değil mi, öyle yetişilip, ana-babalarımızdan öyle öğrenmemiz bizler için büyük bir şans değil mi? Yani din seçimi hususu, eğitimle ilgili bir şey değil mi?

Ana-Babasından ve etrafından (mesela Almanya, Avrupa’da yaşayan insanlar), bu eğitimi görmeyen bir çocuk böyle büyümüşse, onun suçu ne oluyor? Eninde sonunda Allah’ın kararı değil mi, kimin cennete gideceği veya gitmeyeceği? Neden bizim Müslüman arkadaşlar öyle söylüyorlar? Bir de Allah'a inanmayanların (tevbe tevbe) cennete giremeyeceğini söylüyorlar. Bunu da pek anlayamıyorum. Burada da eğitim söz konusu değil mi? Yani biz Türkiye’de veyahut Müslüman çevrede doğup yaşamasaydık, aksine ateist bir çevrede yaşasaydık, biz de belki öyle olurduk, kim bilir ki? Allah korusun, düşününce bile üzülüyorum.

Yani burada bir haksızlık görüyorum, Müslümanların böyle emînce sadece kendilerini cennetlik görmelerini.... Eninde sonunda bu Allah’ın bizlere verdiği büyük bir lütuf, Müslüman olabilmemiz. Bu lütfü alamayanlar, onların suçu ne?

Pardon Almanya'da yaşadığım için, elbet birkaç Hıristiyan veyahut ateist iş yerinde tanıdıklarım var ama hepsi de iyi kalpli insanlar aslında. Hem de Bavariada çoğu Hıristiyan, çünkü onlar öyle büyümüşler. Yani bizim Türk arkadaşların öyle konuşmalarına bazen çok üzülüyorum; bu insanlar hakkında. Çok teşekkürler şimdiden cevabınız için. Demet Has demir

Cevap: 50 yıl önce yazıp açıkladığım şeyi siz yeni bir şeymiş gibi soruyorsunuz. Hani meşhur bir reklam vardır ya "Siz hâlâ annenizin margarinini mi kullanıyorsunuz?" İlahî dinlerin Ruhbirliği ve Kur'ân-ı Kerim'in evrensel Mesajı adlı eserlerimi okursanız sorunuzun ayrıntılı cevabını bulursunuz.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ