NAMAZIN SÜNNETİ HAKKINDA *** VAKTİNDEN ÖNCE NAMAZ KILINABİLİR Mİ?
Çarşamba, 26 Haziran 2013 00:00

NAMAZIN SÜNNETİ HAKKINDA

Sayın Hocam, Namaz rehberi, namaz hocası gibi el kitaplarında namazda otururken -sağ ayağın, parmaklar kıbleye dönük olacak şekilde dik tutulması- sünnet olarak gösterilmektedir.
Yedi aydır gayret sarf ediyorum, direniyorum, maalesef rahat namaz kılamıyorum. Huzur ve huşu zarar görüyor. Bu sünnet çok önemli midir, terk edilebilir mi? Sayğılarımla. Allah razı olsun...

Cevap: Daha dün bu soruya cevap vermiş ve namazda için nasıl rahat ediyorsa, nasıl huzur buluyorsan öyle namaz kıl demiştim. Namazda önemli olan ayağın sağa sola bükülmesi değil, gönlün Allah'a doğru yöneltilmesidir. Yani namazın temeli Allah'ı düşünmektir. Bu temel unsur olmadıktan sonra ayağın nereye bükülü olursa olsun şeklen namaz gibi görünen o hareket gerçekte namaz değildir. Namaz huzur ile kılınır. Ayakta duramayacak derecede güçsüz olan, oturarak namaz kılar. Oturamayan sandalyede oturup namazını kılar. Şekilleri bırakın da gerçeğe gelin değerli kardeşim.


 

 

VAKTİNDEN ÖNCE NAMAZ KILINABİLİR Mİ?

Saygıdeğer hocam, namaz vakti girmeden bazen düğün davet gibi zamanlarda yarım saat önceden namaz kılınır mı, Fatiha Suresini okurken velazzallin mi yoksa veladdallin mi demek uygun, bizleri aydınlattığınız için şimdiden teşekkürler hocam...

Cevap: Peygamberimiz yolculuklarda çoğu kez öğle ile ikindi ve akşam ile yatsı namazlarını birleştirerek kıldırmıştır. Yani öğle vakti içinde önce öğleyi, sonra da ikindiyi kılmıştır. Yahut öğlenin vakti çıktıktan sonra ikindi vakti içinde önce öğleyi, sonra ikindiyi kıldırmıştır. Bu uygulama bir namazı vaktinden önce kılmanın caiz olduğunu gösterir. Zorunlu durumlarda bu yapılabilir ama keyfi olarak her zaman böyle yapmanın doğru olmayacağı kanaatindeyim.

Va lâ’d-dâllîn kelimesinin okunuşuna gelince: Arapçaya özgü bir telaffuzu olan Dât harfinin ağızdan çıkış yeri, dilin sağ dişlere doğru yapıştırılması durumudur. Dil sağa doğru yanaştırılarak kalın biçimde Valâ’d-dâllîn denilir. Ama bizim bazı okuyucularımız, dat harfini zâya benzeterek za gibi okumaktadırlar. Bu hem gülünçc, hem de yanlıştır. Bir Arap dat harfini böyle telaffuz etmez. Ama ne diyeceksin, bizimkilere göre Türkler Arapçayı Araplardan daha güzel telaffuz etmektedirler (!) Bir Amerikalının Türkçe’yi Türklerden daha güzel telaffuz etme savı gibi: “Ben Turukçayı Turuklardan iyi konuşurum(!)”