Kazancım haram mıdır? *** Şu Arapça bilgiye bakın, dehşet!
Çarşamba, 13 Temmuz 2011 01:00

Kazancım haram mıdır?

Sayın Hocam, yazılarınızı gazeteden mümkün olduğunca takip etmeye çalışıyordum ve bize dinimizin güzelliklerini anlattığınız, yalın ve kınamadan yol gösterici olduğunuz için müteşekkirim. Hocam, çok yoğun olduğunuzu tahmin ettiğimden fazla uzatmadan bir süredir aklıma takılan bir konuyu, sizin gibi, dinimizin en güzel ve günümüz koşullarına en yakın koşullarla yaşanması konusunda yol gösterici bir âlime danışmak istedim.

Özel bir bankada çalışıyorum. Din adamlarımız, faizin haram olduğunu belirtiyorlar fakat sizin daha önce yazdığınız bazı yazılarda banka faizinin, Kuran-ı Kerim’de geçen faizle aynı olmadığını okuduğumu hatırlıyorum. Geçenlerde bir televizyon kanalında bir hocamızın banka faizinin haram olduğu gibi bankada çalışanların da kazançlarının haram olacağı yönünde bir açıklamasını dinledim. O günden beri aklım karışık.

Çocuğum ve ailem için çalışmak zorundayım. Kaldı ki 18 yıldır bu işi yapıyorum ve başkaca bildiğim bir iş yok. Sektörümüzde oluşan gelişmelerden ve müşteri yaklaşımlarından ben de hoşnut değilim ama emekliliğime 2 yıl kaldığından sabrediyorum. Sizce bankadan, çalışmama karşılık aldığım maaş ve primler haram mıdır? Vakit ayırıp bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Saygılarımla, Nigâr Uzelkeser

Cevap: Bugünkü banka gelirinin haram olmadığını, bankada çalışan memurun, herhangi bir dairede çalışandan farklı bulunmadığını, herkesin alnının teriyle hak ettiği ücreti aldığını ve kazancının helal olduğunu yazdım. Bunu bildiğinizi söylüyorsunuz. Ama bir başkasının açıklaması sizin aklınızı karıştırmış ise, siz istediğinize inanırsınız. Ben kanaatimi söyledim. Bana mı inanacaksın, yoksa o dini istediği gibi çarpıtan adama mı? Aslında onun da bankada parası vardır, kuruşunu dahi bırakmaz. Ben işi uzatmaya gerek görmüyorum. İstediğinize inanabilirsiniz.

 

Şu Arapça bilgiye bakın, dehşet!

Değerli hocam, çalışmalarınızı takip etmeye çalışıyorum. Biraz Arapça bildiğim için Kur'an'da bilgimce teknik araştırma da yapabiliyorum. Bir şey danışmak istiyorum. Kur'an'da dağ kelimesi CİBAL/CEBEL. TUR kelimesi t-v-r kelimeleri ile Arapça yazılmakta... Tur kelimesi aynı zamanda "temel, aşama anlamına da bir ayette gelmektedir."

Burada geçen tur kelimesi sonuna “t” gelmesi ile Tevrat olabilir mi? Bu Tevrat üzerilerinde İsrail oğulları misak vermiş olabilir mi? Tur Suresi başlangıcında sayfalardan bahsetmekte... Yine temel taşı anlamında Musa'ya verilen levhalar gelmekte aklıma... P. D.

Cevap: Siz bu Arapça ile araştırma yapmaya kalkmayın. Yoksa her yaptığınız araştırma bu yazdığınız gibi mantıksız olur. Tûr Arapça tı harfi ile yazılır. Dağ demektir. Yine tı harfiyle yazılan fakat fetha ile yani a sesiyle okunan tavr, aşama, merhale anlamına gelir. Bunun Tûr ile ilgisi yoktur. Tevrat ise Arapça değil yabancı bir kelimedir. İbranice Tora'nın Arapçalaşmış şeklidir. Kanun anlamına gelir. Bu kelime tı harfiyle değil, te harfiyle yazılır. Harfler birbirinden çok farklıdır. Anlamıyorum siz nasıl Arapça öğrendiniz de bu kadar basit şeyleri ayırdedemiyorsunz? Ve akla hayale gelmeyen sonuçlar çıkarıyorsunuz? Tabii özgürsünüz.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş