ALLAH KATINDA ERKEK-KADIN İNSAN OLARAK EŞİTTİR
Perşembe, 13 Haziran 2013 00:00

ALLAH KATINDA ERKEK-KADIN İNSAN OLARAK EŞİTTİR*

 

Bir yazınızda mirasla ilgili, “erkek, kızın aldığı payın iki katı alır” demiştiniz. Ama Peygamber Efendimiz, “kadınlara eşit davranın” diyor. Erkeğin mirastan kız kardeşinden iki kat fazla pay alması haksızlık değil mi?

Cevap: Ben yeni bir din getirmiyorum. Soranlara Kur’ân’ın hükümlerini anlatıyorum. Kur’ân’da Nisa Suresi’nin 11’inci ayeti şöyle buyurmaktadır: “Allah size, çocuklarınız(ın alacağı miras) hakkında, erkeğe kadının payının iki katını tavsiye eder. (Çocuklar) ikiden fazla kadın iseler, (ölenin geriye) bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer (çocuk) yalnız bir kadınsa (mirasın) yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa, bıraktığı mirasta ana babasından her birinin altıda bir hissesi vardır. Eğer çocuğu yok da ana babası ona varis oluyorsa, anasına üçte bir düşer. Eğer kardeşleri varsa, anasının payı altıda birdir. (Bu hükümler, ölenin) Yapacağı vasiyetten, ya da borcundan sonradır. Babalarınız ve oğullarınızdan, hangisinin fayda bakımından size daha yakın olduğunu bilmezsiniz. Bunlar, Allah’ın koyduğu haklardır. Şüphesiz Allah bilendir, hikmet sahibidir.”

SORUMLULUKLARI FARKLI

Bu, Peygamber’in sözü değil, Kur’ân’ın ayetidir. İşte benim görevim, insanlara dinin hükümlerini anlatmaktır. Beğenen alır, uygular. Beğenmeyen kanuna göre hareket eder. Kastedilen eşitlik, insanlıktadır. Allah katında erkek de kadın da insandır. Erkek, kadından daha değerli değildir. Taşıdığı sorumluluktan ötürü erkeğin mirasta biraz fazla alması insani değer eşitliğini bozmaz. Türkiye’de bütün vatandaşlar eşittir ama taşıdıkları sorumluluk ve risklere göre gelirleri farklıdır. Doktorlar, hakimler diğer memurlara göre daha çok maaş alırlar. Bu eşitlik ilkesine aykırı mı? Sen de doktor gibi maaş almak istiyorsan sen de onun gibi çalış, doktor ol. Allah katında erkek-kadın insan olarak eşittir ama bu, erkekle kadının fizik yapıları bakımından eşitliğini göstermez. Ereklerin fizik yapıları daha güçlüdür. Vücut yapıları farklıdır. Bu durum eşitliğe aykırı değildir.

 

*yazı arşivden alınmıştır