YİNE KÜSLÜK ÜZERİNE *** ARAP HARFLERİNİN YANLIŞ SESLENDİRİLMESİ...
Perşembe, 06 Haziran 2013 00:00

YİNE KÜSLÜK ÜZERİNE

Bir akrabam bana 10 yıldan beri küs. O kişinin ibadetlerini sizce Allah kabul ediyor mudur? Bana küs olduğu için Allah günah yazıyor mudur?

Cevap: İnsaf kardeşim ben ne bileyim onun ibadetini Allah'ın kabul edip etmeyeceğini. Allah ile kul arasına kimse giremez. Uydurma rivayetlerle din hükmü çıkarmaya kalkmayın. Ben size küs durmanın hükmünü anlattım. Şunu iyi bil ki Allah her kuluna kendi can damarından yakındır. Kendisine içtenlikle yalvaran kulunu eli boş döndürmez. Allah taâla kulunun ibadetini kabul edecekse birilerinin hatırına da bakmaz.

Her kuluna her anda

Geh kahr-u geh ihsanda

Her anda O bir şanda

Mevla görelim neyler

Neylerse güzel eyler


 

ARAP HARFLERİNİN YANLIŞ SESLENDİRİLMESİ VEBAL GETİRİR Mİ?

Sayın hocam. İyi günler dilerim. Ben Kur’ân Kursuna devam etmekteyim. Size bir sorum olacak Arapça harflerin bazılarının seslendirilişlerinde değişiklik oldu­ğun­dan bahisle yeniye göre öğretilmekte Mesela eski kitaplarda tı

ط

iken yeni kitaplarda 'da' olarak verilmektedir. Elmalı çevirisi olan Kur’ânı Kerim' de ¨tuğyan ¨olarak yer alan kelime 'duğyan ' olarak 'şeyatinihim' 'şeyadıınihim' fil suresindeki' tayran' kelimesi 'dayran' olarak seslendirilmekte bu doğru mudur? İlginize teşekkürler...

Cevap: Bu tür seslendirmeler, Arapçayı bilmeyen insanların yanlış telaffuzlarına dayanır. Kur'ân kelimelerini böyle uydurma ve yanlış telaffuzlarla seslendirmek doğru değildir. Bilgisizliğe daya­nırsa affedilir ama kasten yapmak günahtır. Zaten bu kelimeler ancak transkripsiyon ile yazılır ve transkripsiyon yöntemi bilim dünyasında bilinir, uygulanır. İslâm ansiklopedisine bakarsanız, bu tür harflerin nasıl yazıldığını görürsünüz.