Pakistan’a yardım, kurban adağı yerine geçer mi? *** Dilim dudağımdaki ruja değmekle orucum bozuldu mu?
Pazartesi, 11 Temmuz 2011 01:00

 

Pakistan’a yardım, kurban adağı yerine geçer mi?  

Süleyman hocam günaydın ben askerde askerliğim bittiği zaman hayırlısı ile kurban keseceğim, dedim fakat bu adağımı Pakistan'a yardım olarak göndersem bir sakıncası olur mu? Kan akıtmam zorunlu mu? Cevaplarsanız çok makbule geçer, teşekkür ederim. Onur Tunç

Cevap: Siz kurban kesmeyi adamışsınız. Bu durumda kurban kesmeniz gerekir. Adağınız odur. Ama siz kendi vicdanınıza sorun. Eğer Pakistan'a yardımla adak yerine geldiği kanısında iseniz yapın. Bu gibi şeyler biraz da vicdana kalmıştır. Dinin ayrıntısı insanların kendi düşünceleri ürünüdür. Doğrusu ben bir şey diyecek durumda değilim.

 

Dilim dudağımdaki ruja değmekle orucum bozuldu mu?

Sayın Süleyman ATEŞ; öncelikle kitle iletişim araçları vasıtasıyla topluma bilgi veren alimler içerisinde, gerek konulara yaklaşımı, gerek insanlarla kurduğu iletişim bakımından en güvenilir, en kâmil bilgin olarak sizi ilgi ile takibediyorum ve bilgilerinizden emin olarak yararlanıyorum. Sağolun, varolun.

Hocam, bütün ramazan boyunca hiç makyaj yapmadım ama bir gün bir vesile ile çok hafif ruj sürdüm. Haliyle dudaklar kuruyor, bir ara dilim hafifçe dudağıma değdi, gidip hemen "affedersiniz" tükürdüm (tükürdüğümde lavaboda ruja ait herhangi bir renk, parça vs. görmedim). Ancak bir süre sonra tekrar aynı şekilde dilim hafifçe dudağıma değdi ama bu sefer babamla arabadaydık ve ben "affedersiniz" tüküremedim. Bilerek yuttum. Ama kesinlikle rujun tadını almadım. İlk seferinde de zaten lavaboda ruja dair bir renk, bir parça görmemiştim. Ama işte gönlüme bir şüphe düştü. Gözle görünmeyen minik zerrecikler tükürükle mideme gidip orucumu bozmuş mudur diye sıkıntıya düştüm. Dudağımı emmedim, sadece dilim hafifçe değdi ve ruju çok hafif bir şekilde sürmüştüm.

Sayın Hocam, şimdi kaza orucu tutmalı mıyım? Sizden gelecek cevaba göre hareket edeceğim. Şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla. Özge Ö.

Cevap: Dışarıdan bir şey alıp yutmadıkça oruç bozulmaz. Dilinizin hafif ruja değmekle midenize bir şey gitmiş olmaz. Gitse bile zaten ağızdaki susam tanesinden küçük şeyin orucu bozmayacağı kitaplarda yazılıdır. Yuttuğunuz şey gıda değildir. Susam tanesi kadarı hiç değildir. Evham yapıp kendine sıkıntı verme. Orucun tamamdır. Ama şüphe ile o gün orucunu yediysen elbette oruç bozulur. Fakat bir şey yemediysen orucun tamamdır. Allah kabul etsin.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ